Aderja je sprejel predsednik Pahor. Foto: BoBo
Aderja je sprejel predsednik Pahor. Foto: BoBo
Ader v Ljubljani. Foto: BoBo

Sogovornika sta se strinjala, da je treba ob gospodarski krizi dodatno okrepiti sodelovanje med državama na gospodarskem področju, predvsem prek infrastrukturnega povezovanja.
Bratuškova je posebno pozornost namenila tudi manjšinama, za kateri meni, da pomembno prispevata h kulturni raznolikosti obeh držav in sta hkrati povezovalni dejavnik med državama.

Ader se je že pred tem sestal z gostiteljem, predsednikom republike Borutom Pahorjem, in s predsednikom državnega zbora Jankom Vebrom.
Veber in Ader sta v pogovoru izmenjala poglede o dobrih dvostranskih odnosih med državama, pri čemer je predsednik DZ-ja izpostavil željo po nadgradnji sicer dobrega medparlamentarnega sodelovanja. Vloga parlamenta je namreč zelo pomembna, saj se v njem sprejemajo ključne odločitve za delovanje države, je poudaril Veber.

Sogovornika sta spregovorila tudi o manjšinski problematiki. Veber je madžarskega predsednika seznanil, da se je pred kratkim srečal s predstavnikoma slovenske manjšine na Madžarskem, ki sta ga med drugim opozorila na nezadostno in sistemsko neustrezno financiranje manjšinskih organizacij in institucij.
Za konec še obisk manjšine
Na vprašanje Aderja o možnostih obravnave in sprejetja novele manjšinskega zakona v DZ-ju je Veber odgovoril, da je trenutno sprememba zakona v pripravi na vladi. Obenem je zatrdil, da bodo vse odločitve v DZ-ju, ki so povezane s problematiko manjšin, obravnavane z njihovo vednostjo in s soglasjem poslancev narodnosti.

Madžarski predsednik se je ob tem zahvalil, da se podpora madžarski skupnosti v Sloveniji kljub krizi ni zmanjšala, in izrazil željo, da bi bilo tako tudi v prihodnje.

Ader bo obisk končal v Lendavi s srečanjem z madžarsko manjšino.