Med privrženci in nasprotniki ustavnih sprememb je prišlo do verbalnega obračunavanja in prerivanja. Foto: Reuters
Med privrženci in nasprotniki ustavnih sprememb je prišlo do verbalnega obračunavanja in prerivanja. Foto: Reuters

Privrženci gibanja 20. februar, ki zahteva korenite spremembe političnega sistema, so se zbrali tudi v drugih maroških mestih; v prestolnici Rabat je proti predlogu kralja Mohameda VI. protestiralo nekaj sto ljudi. Večina protestnikov ne zahteva odhoda kralja, trdijo pa, da je treba mrežo privilegirancev okoli kraljeve družine razbiti in da se mora odpovedati večji moči, kot jo je predlagal sam. "Oblast za ljudi," je pisalo na plakatih nekaterih protestnikov.

Proteste so skušali preprečiti privrženci kralja, ki je na prestol prišel leta 1999 po smrti svojega očeta Hasana II. in ki vodi dinastijo, ki v arabskem svetu vlada najdlje.

Kralj je v petek predlagal, da bi predsednik vlade in parlament dobila več izvršne moči,sam pa bi še naprej obdržal ključna pooblastil in ostal vodja vojske. O njegovem predlogu naj bi na referendumu odločali 1. julija. Številni kritiki želijo, da bi ustavne spremembe pripravil demokratično izvoljen odbor, in menijo, da je predlagani referendum načrtovan prekmalu, kar ne dopušča časa za pravo debato.