Svojci pogrešanih od oblasti zahtevajo hitrejše reševanje. 'Prosim, pomagajte rešiti naše otroke,' so obupano zapisali. Foto: EPA
Svojci pogrešanih od oblasti zahtevajo hitrejše reševanje. 'Prosim, pomagajte rešiti naše otroke,' so obupano zapisali. Foto: EPA
Trajekt Sevol
Trajekt se je potopil v dveh urah. Zakaj, še vedno ni jasno. Foto: Reuters
Tožilstvo želi aretirati južnokorejskega kapitana

"Potapljači so se v trajekt prebili na treh točkah. V notranjosti je popolna tema, v vodi pa plava kup stvari. Potapljači skušajo najti preživele, a hodniki so tako ozki, da sta lahko hkrati v ladji le dva človeka," je sporočil vodja reševalne akcije, ki kljub temu ni izgubil upanja, da bi bili lahko nekateri potniki ujeti v zračne žepe.

Pomočnik ravnatelja srednje šole Danvon, katere dijaki so bili potniki na trajektu, je storil samomor. Tudi sam je bil na krovu, a so ga rešili.


Dež, megla, močni tokovi

Medtem so v kobilico, ki še edina gleda iz morja, naredili luknje in skoznje spustili cevi s kisikom, da bi pomagali morebitnim preživelim in preprečili, da trajekt povsem potone. Reševanje ovirajo močno plimovanje, dež, megla in razburkana voda. Na kraj nesreče so pripeljali tudi tri žerjave, ki naj bi dvignili ladjo ali jo prepeljali na območje s šibkejšimi morskimi tokovi, a ta operacija naj bi trajala nekaj mesecev, začela pa naj bi se šele po privolitvi staršev vseh mladih potnikov.

Vzrok nesreče sunkovit obrat?
Do zdaj so našli 28 trupel, vsa trupla so plavala na gladini morja. Tamkajšnji mediji namigujejo, da bi lahko nesrečni trajekt Sevol med potjo iz mesta Inčeon na letoviški otok Džedžu nenadoma močno zavil, kar je povzročilo, da se je tovor premaknil, plovilo pa se je nagnilo in nato potopilo. Mogoče je tudi, da je zadelo ob skalo. Oblasti teh navedb še niso komentirale.

Usodna napačna navodila posadke
Od 452 ljudi, ki so bili na trajektu, ko je potonil v sredo zjutraj, so jih rešili le 179. Od srede niso našli novih preživelih. Na trajektu je bilo 375 dijakov in 15 učiteljev s srednje šole v kraju Anson blizu Seula, ki so bili na štiridnevnem šolskem izletu. Južni Korejci so pretreseni tudi zato, ker so na dan prišla SMS-sporočila, ki so jih ujeti dijaki pošiljali staršem. V njih so pisali, da jim je posadka naročila, naj ostanejo na svojih mestih, in da pomoč prihaja. Nato so njihovi telefoni ugasnili.

Po drugi strani pa so kapitan trajekta Lee Jun Seok in večina od 28 članov posadke preživeli. Kapitan je bil med tistimi, ki so s trajekta zbežali, še preden je potonil. V četrtek so ga zaslišali kot osumljenca. Opravičeval se je žrtvam in svojcem, vendar pa ni dal jasnih pojasnil o vzroku nesreče.

Kapitan aretiran
Državni tožilec Park Jae Eok je povedal, da prve preiskave kažejo, da je trajekt med nesrečo vodil tretji častnik, kapitan pa je bil "v ozadju". Kapitana so že aretirali, obtožen pa je opustitve dolžnosti in kršenja pomorskega prava.

Tožilstvo želi aretirati južnokorejskega kapitana