Na milijone otrok je zaradi revščine prisiljenih k fizičnemu delu ali pa živijo na ulicah. Foto: EPA
Na milijone otrok je zaradi revščine prisiljenih k fizičnemu delu ali pa živijo na ulicah. Foto: EPA

Svetovni dan otroka praznujemo 20. novembra, to je na dan, ko je bila leta 1959 sprejeta Deklaracija ZN-a o otrokovih pravicah, leta 1989 pa Konvencija ZN-a o otrokovih pravicah, ki predstavlja pomemben zgodovinski mejnik v prizadevanjih za dosego minimalnih standardov zaščite, varstva in razvoja otrok. Letos bo 20. november še posebej slovesen, saj mineva 20 let od sprejema konvencije in povečane mednarodne skrbi za otroke.

Konvencija je prvi in edini mednarodnopravni dokument o pravicah otrok, ki so ga ratificirale skoraj vse države sveta, v njej pa so zapisane osnovne pravice otrok, družbene, politične, ekonomske, socialne in kulturne, ki pripadajo vsem otrokom na svetu. Odrasli in država morajo poskrbeti, da otrok ne bo nihče žalil, pretepal, jim preprečil, da se igrajo, ali kako drugače kršil njihovih osnovnih pravic, a so kljub konvenciji in številnim drugim dogovorom po svetu temeljne pravice otrok še vedno množično kršene.

Otroci umirajo, morajo delati ali so žrtve zlorab
Nekatere številke so strašljive. Kar 100 milijonov otrok po vsem svetu živi na ulicah, 250 milijonov otrok, starih od pet do 14 let, je prisiljenih delati za preživetje, več kot 300.000 pa se jih bojuje v različnih oboroženih konfliktih po svetu.

Vsako leto zaradi bolezni, ki bi se jih dalo preprečiti, umre 11 milijonov otrok mlajših od pet let, za prezgodnje smrti pa so po navadi krivi slabi življenjski pogoji po rojstvu, infekcije, parazitske bolezni, bolezni dihal, driska in ošpice. Te povzročijo kar pet odstotkov vseh smrtnih primerov. Zaradi aidsa je osirotelih več kot 15 milijonov otrok, več milijonov otrok pa je tudi samih žrtev te smrtonosne bolezni.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj podob otrok z vsega sveta.