Obama skuša Američane prepričati, da si novembra 2012 zasluži še eno priložnost. Foto: Reuters
Obama skuša Američane prepričati, da si novembra 2012 zasluži še eno priložnost. Foto: Reuters
Obama na turneji nabira glasove

Predsednik ZDA skuša med svojo turnejo po državah srednjega zahoda pridobiti podporo volivcev, ki je najnižja do zdaj - glede na zadnje javnomnenjske raziskave le še 39-odstotna. Tridnevna turneja z avtobusom po ruralnih območjih Minnesote, Iowe in Illinoisa je namenjena predvsem izboljšanju njegove javne podpore, ki je po prepiranju z republikanci o dvigu meje javnega dolga in znižanju proračunskega primanjkljaja precej upadla.

Kmetom obljubil pomoč
Kmetom in gospodarstvu na srednjem zahodu je Obama obljubil več pomoči. Na obisku v Iowi, kjer so pred dnevi potekale "slamnate volitve" kandidatov za republikansko predsedniško nominacijo, je med drugim obljubil 510 milijonov dolarjev za okrepitev proizvodnje biogoriva v prihodnjih treh letih. To gorivo bi uporabljali tako v komercialnem transportu kot v vojski, zato bi sredstva zagotovili z ministrstev za kmetijstvo in energetiko in tudi ameriške mornarice, je napovedal Obama in dodal, da bi tako ZDA znižale tudi svojo odvisnost od uvoza nafte.

Za težave okrivil kongres
Hkrati je napadel tudi republikance v kongresu in dejal, da je "mala skupina v kongresu" edina stvar, ki preprečuje ponovno močno rast ZDA. Obama med turnejo poudarja, da je večino težav nasledil, rešiti pa jih ne more zaradi republikanske opozicije. Prvi dan turneje v Minnesoti je republikansko večino v predstavniškem domu ameriškega kongresa obtožil, da ne dela nič, ampak samo nasprotuje. Poudaril je, da za skromno gospodarsko rast, rekordno brezposelnost in pretrese na borzah v zadnjih dneh ni kriva le njegova administracija, ampak predvsem kongres.

"Prej ko slej bodo ti ljudje morali prisluhniti vašim besedam. Če ne bodo prisluhnili, ne bodo več na položaju in dobili bomo nov kongres, ki bo začel poslušati, kaj se dogaja po vsej Ameriki," je v ponedeljek dejal Obama in vrnil žogico republikanskim protikandidatom, ki trdijo, da je edina pot iz gospodarske krize in za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja v zmanjšanju javne porabe, ne pa tudi v zvišanju davkov za bogate.

Republikanci brez alternativnega načrta
Republikanski kandidati - najglasnejši kritiki Obame med njimi so kongresnica Michele Bachmann, teksaški guverner Rick Perry in nekdanji guverner Massachusetsa Mitt Romney - za zdaj razen krčenja javne porabe in ohranjanja nizkih davkov tudi za najbogatejše Američane ponujajo malo svežih idej za izhod iz gospodarske krize, kljub temu pa upajo, da bo Obama predsednik le en mandat, je za TV Dnevnik poročala Vlasta Jeseničnik.

Obama na turneji nabira glasove