Baracka Obamo je na letališču sprejela njegova polsestra Auma. Foto: Reuters
Baracka Obamo je na letališču sprejela njegova polsestra Auma. Foto: Reuters
Obamo je na kenijskem letališču sprejel kenijski predsednik Uhuru Kenyatta. Foto: Reuters

Na letališču v Keniji, kjer je bil rojen oče ameriškega predsednika, sta Obamo sprejela kenijski predsednik Uhuru Kenyatta kot tudi njegova polsestra Auma.

Obamov oče je pokopan v odročni kenijski vasi Kogelo, kjer živi veliko Obamovih sorodnikov, a omenjene oblasti iz varnostnih razlogov ne bo obiskal. Po Keniji namreč napada in mori somalijska skrajna milica Al Šabab, ki je povezana z Al Kaido. Obamova babica Sarah se je zato odločila, da se z vnukom sreča v Nairobiju, kjer bo spala v istem hotelu kot on. Kenija je sicer nad Obamovim obiskom navdušena, saj ga imajo tamkajšnji prebivalci za svojega.

Poostrena varnost
Za varnost Obame poleg armade tajnih agentov skrbi še okoli 10.000 kenijskih policistov, v zraku so ameriška letala, v Indijskem oceanu pa mornarica. Dostop do kenijske prestolnice so zaprli, veliko cest je neprevoznih, zato bodo številni ljudje morali ostati doma.

V ospredju gospodarske teme
Obama se bo v soboto v Nairobiju udeležil svetovnega vrha o podjetništvu. Osrednji temi pogovora bosta tesnejše gospodarsko sodelovanje in spodbuda naložb med državama. Obama pa bo afriškim voditeljem predal tudi sporočilo o večji strpnosti do istospolno usmerjenih in do drugačnih.

Potovanje v Kenijo bo na simbolni ravni znak podpore ZDA v boju proti terorizmu na vzhodu Afrike, poroča BBC. V nedeljo bo ameriški predsednik nagovoril ljudi in se v večernih urah odpravil v Adis Abebo, kjer se bo srečal z voditelji Etiopije in kot prvi predsednik ZDA obiskal sedež Afriške unije.

Obama kot predsednik ZDA Kenije še ni obiskal. Nazadnje si je premislil leta 2013, in sicer zaradi nasprotovanja kenijskemu predsedniku Uhuruju Kenyatti, ki ga je Mednarodno kazensko sodišče obtoževalo podžiganja etničnega nasilja leta 2007. Obtožnico je sodišče pozneje umaknilo, tako da je bila ta ovira premagana in Obama je prišel na obisk.