Med 40-letno vladavino je Gadafi pokazal kar nekaj različnih obrazov. Foto: EPA
Med 40-letno vladavino je Gadafi pokazal kar nekaj različnih obrazov. Foto: EPA
40 let od libijske revolucije

V Libiji se že mudijo številni afriški voditelji, ki so sicer prišli na vrh Afriške unije, vendar se bodo udeležili tudi vojaške parade in slovesnosti ob 40. obletnici Gadafijevega prihoda na oblast.

Čeprav se je severnoafriška država v zadnjih letih odprla Zahodu, pa se slavnostnega dogodka ne bo udeležil nihče od zahodnih voditeljev predvsem zaradi političnega viharja ob nedavni izpustitvi edinega obsojenca za napad nad Lockerbiejem, Abdela Alija Mohameda Al Megrahija, ki je ob vrnitvi v domovino doživel bučen sprejem, na kar so na Zahodu gledali z veliko nejevoljo.

Kot na največjem športnem dogodku
Največja slovesnost bo v prestolnici Tripoli, kjer bo sodelovalo več sto plesalcev in glasbenikov, nad katerimi bodo letela akrobatska letala, vse skupaj pa bo pospremil še veličasten ognjemet. Tripoli je že razsvetljen, stene stavb v starem delu sveže pobeljene in ulice polne zelenih libijskih zastav. Brez ogromnih portretov revolucionarnega voditelja seveda ne gre.

Organizatorji pričakujejo nekaj sto tisoč ljudi na torkovi večerni slovesnosti v Tripoliju, ko bodo na triurnem šovu prikazali večtisočletno zgodovino države in ponudili tudi pogled v prihodnost. Po besedah organizatorjev se bo slovesnost lahko postavila ob bok tisti na olimpijskih igrah.

40 let od libijske revolucije