Frančišek se je spomnil otrok vojakov, ki so jih
Frančišek se je spomnil otrok vojakov, ki so jih "oropali otroštva", obsodil pa je tudi trgovino z ljudmi in izkoriščanje našega planeta iz pohlepa. Foto: Reuters
Frnačišek je daroval svojo prvo polnočnico, odkar je pred devetimi meseci postal poglavar Rimskokatoliške cerkve. Foto: EPA
Betlehem
Polnočnice v Betlehemu sta se udeležila tudi Abas in Ashtonova. Foto: EPA
Papeževa božična poslanica
Papež nagovoril mesto in svet

Frančišek je z balkona na Trgu svetega Petra podelil svoj prvi božični blagoslov mestu in svetu, odkar je pred devetimi meseci postal poglavar Rimskokatoliške cerkve. Na osrednjem vatikanskem trgu mu je prisluhnilo na tisoče romarjev.

V govoru je opozoril na konflikt v Siriji, kjer je po njegovih besedah umrlo že preveč ljudi, zato je sprte strani pozval, naj končajo nasilje in omogočijo prihod humanitarne pomoči.

Spomnil je tudi na tragične nesreče prebežnikov, ki skušajo doseči Evropo, in dejal, da se to ne bi smelo ponavljati. Pozval je tudi k dialogu in solidarnosti med ljudmi ter se zavzel za končanje nasilja v Srednjeafriški republiki ter Južnem Sudanu.

Papež je na koncu vernikom po vsem svetu voščil božič samo v italijanščini in ne več v več deset jezikih - med drugim tudi v slovenščini -, kot je veljalo za njegova predhodnika Benedikta XVI. in Janeza Pavla II.

"Predajte se svetlobi"
Ob darovanju svoje prve polnočnice v baziliki svetega Petra v Vatikanu v torek zvečer je Frančišek pozval verujoče, naj bodo nesebični in naj zavrnejo temo ter se predajo svetlobi.

"Jezus je luč, ki osvetli temo," je v svoji pridigi poudaril papež, ki je v prvih devetih mesecih papeževanja na prvo mesto postavil ponižnost in pomoč najranljivejšim na svetu, kot so otroci, starejši, bolniki in reveži. Tudi Jezus je bil rojen kot reven in ranljiv, novico o njegovem rojstvu pa so prvi dobili pastirji, ki v družbi veljajo za zadnje med izobčenci.

"Velik si, ampak si se naredil za majhnega. Bogat si, ampak si se naredil revnega. Vsemogočen si, ampak si se naredil ranljivega," je v kratki pridigi o Jezusu dejal 77-letni papež.

Frančišek je verujoče pozval, naj odprejo svoja srca in pustijo svetlobi, da prevlada nad temo. Ob tem je spomnil na besede apostola Janeza, da vsak, ki sovraži svojega brata, biva v temi in ne vidi poti naprej, ker mu je tema zaslepila pogled.

"Če ljubimo Boga ter svoje brate in sestre, hodimo v svetlobi; če pa so naša srca zaprta, če nam vladajo ponos, prevara, sebičnost, je tema v nas in okoli nas," je dejal.

Svojo prvo mašo na sveti večer je papež začel dve uri pred polnočjo. Ob odhodu iz cerkve je pred njim hodilo deset otrok iz Italije, s Filipinov, iz Argentine, Libanona in Konga s cvetjem.

Opoldne bo imel papež z balkona bazilike svetega Petra tradicionalni nagovor in blagoslov mestu in svetu Urbi et orbi.

Poziv k spravi v Sveti deželi
Med polnočnico v Betlehemu je latinski patriarh Fuad Taval, ki je najvišji predstavnik Vatikana v Sveti deželi, pozval k pravični in nepristranski rešitvi spora med Izraelci in Palestinci, palestinski enotnosti in miru v Palestini ter spravi na Bližnjem vzhodu.

Taval je spomnil na vse drame človeštva na petih celinah - na državljanske vojne v Afriki, smrtonosni tajfun na Filipinih, težke razmere v Egiptu in Iraku ter sirsko tragedijo.

Maše sta se udeležila tudi palestinski predsednik Mahmud Abas in visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, ki je na zasebnem obisku v regiji.

Sveto deželo, kjer se je po svetopisemskem izročilu rodil Jezus, med božičnimi prazniki obišče na desettisoče romarjev z vsega sveta. Po navedbah izraelske vojske v Betlehemu pričakujejo okoli 300.000 obiskovalcev.

Papeževa božična poslanica
Papež nagovoril mesto in svet