Papež Frančišek bo kot novi poglavar Rimskokatoliške cerkve prvič vodil velikonočne slovesnosti. Foto: Reuters
Papež Frančišek bo kot novi poglavar Rimskokatoliške cerkve prvič vodil velikonočne slovesnosti. Foto: Reuters

Navdušeni verniki, ki se jih je zbralo več deset tisoč, so papežu Frančišku, ki je v svojem vozilu obkrožil trg, navdušeno mahali z oljčnimi vejicami, ki so značilne za cvetno nedeljo. Papež je prek belega papeškega oblačila oblekel rdeč plašč, v procesiji kardinalov in škofov rimske kurije pa se je nato tudi sam s palmovo vejico v roki podal od obeliska v baziliko svetega Petra, kjer je maševal.

V pridigi je kristjane pozval k pogumu in naj ne izgubljajo upanja. "Nikoli ne bodite žalostni. Kristjan ne sme biti nikoli žalosten," je dejal Frančišek. Veselje ni posledica materialnih dobrin, ampak pride iz "srečanja z Jezusom", je dejal. "Z njim nismo nikoli sami, niti v težkih trenutkih, ko se nam zdijo težave nepremagljive," je še dodal. Prepričan je, da bi se kristjani morali zoperstaviti malodušju, češ da proti zlu in hudemu - nasilju, korupciji in nepravičnosti - ni mogoče nič narediti. "Lahko premagamo vse zlo, ki je v nas in na svetu," je dejal.

Papež je povedal, da veliko stavi tudi na mlade "nosilce romarskega križa" in ob tem dodal, da se bo julija z veseljem udeležil svetovnega dneva mladih, ki bo potekal v Riu de Janeiru v Braziliji. "Upam, da se bom srečal z vami vsemi v tem velikem brazilskem mestu," je dejal papež, ki prihaja iz Argentine.

Začetek velikonočnih slovesnosti
Novi papež z današnjo cvetno nedeljo v Vatikanu začenja letošnje slovesnosti ob največjem krščanskem prazniku, veliki noči, njegove prve na položaju poglavarja Rimskokatoliške cerkve. Na cvetno nedeljo se verniki z oljčnimi vejicami - pa tudi drugim zelenjem - spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga ljudje pozdravljali s palmovimi vejami.

Te so simbol zmagoslavja in kraljevanja. Zelenje predstavlja tudi rodovitnost in življenje, oljka pa je simbol miru in sprave. V Sloveniji je z današnjim praznikom povezan tudi običaj izdelovanja butar.