Brazilija je za papeža Frančiška prva pot v tujino. Foto: EPA
Brazilija je za papeža Frančiška prva pot v tujino. Foto: EPA
Rio
Papež je doživel navdušen sprejem. Foto: EPA

S sveto mašo, ki jo je daroval pred tremi milijoni ljudi, so se zaključili tokratni svetovni dnevi mladih, ki veljajo za osrednji dogodek katoliške mladine. "Dragi mladi prijatelji, naslednji svetovni dan mladih bo leta 2016 v Krakovu na Poljskem," je dejal papež ob koncu maše na sloviti plaži Copacabana.

Izbor Krakova je v čast pokojnemu papežu Janezu Pavlu II., v času njegovega papeževanja pa so tudi začeli organizirati svetovne dneve mladih. Janez Pavel II., ki naj bi bil letos razglašen za svetnika, je bil nadškof Krakova, preden je bil izvoljen za papeža leta 1978.

Sveti oče je mlade danes pozval, naj gredo na oddaljena območja in oznanjajo svojo vero, "tudi tistim, ki se zdijo daleč stran, najbolj brezbrižni". "Pojdite, ne se bati, in služite," je množico vernikov, ki so zasedli štiri kilometre dolgo plažo, pozval papež. Svoj poziv k evangelizaciji je končal z besedami: "Jezus Kristus računa na vas! Cerkev računa na vas! Papež računa na vas!"
Navdušen sprejem
Množica romarjev je z navdušenjem pozdravila papež in njegov odprti avtomobil so zasuli z zastavami, rožami, različnimi darili ter tudi nogometnimi dresi. Gre za do zdaj največjo udeležbo na dnevih mladih, ki jih je začel pokojni papež Janez Pavel II.

Pred prireditvijo na sloviti plaži se je papež v katedrali v Riu de Janeiru srečal z okoli tisoč škofi iz Brazilije in vsega sveta, ki so slišali verjetno najneposrednejšo pridigo, skladno s Frančiškovo pobudo za preporod Katoliške cerkve, ki je v zadnjih letih zaradi odmaknjenosti njenih voditeljev od ljudi začela izgubljati vernike.

"Včasih izgubljamo ljudi, ker ne razumejo, kaj jim govorimo, ker smo pozabili jezik enostavnosti in uvozili intelektualizem, ki je ljudem tuj. Brez preproste slovnice Cerkev izgublja pogoje, ki ji omogočajo ribolov za Boga v globokih vodah njegovega misterija," je dejal papež v svoji do zdaj najneposrednejši kritiki intelektualističnega pristopa k vodenju Cerkve svojega predhodnika Benedikta XVI.

Brazilija se v zadnjih letih srečuje z upadom števila pripadnikov Rimskokatoliške cerkve. Leta 2000 je bilo v največji južnoameriški državi 125 milijonov katolikov, leta 2010 pa dva milijona manj. Njihov delež med prebivalstvom je v tem času padel s 74 na 65 odstotkov. V istem obdobju pa so razne protestantske krščanske vere članstvo povečale s 26 na 42 milijonov oziroma s 15 na 22 odstotkov prebivalstva.

"Potrebujemo Cerkev, ki je zmožna ponovno odkriti maternico usmiljenja. Brez usmiljenja imamo le malo možnosti, da postanemo del današnjega sveta ranjenih ljudi, ki potrebujejo razumevanje, odpuščanje in ljubezen," je dejal papež in škofom zabičal, da preprosti katoliki preprosto ne razumejo visokodonečih idej in morajo slišati manj zapleteno sporočilo ljubezni, odpuščanja in usmiljenja, ki so srce katoliške vere.

Jezus pomembnejši od nogometa
Brazilskim škofom je sporočil, naj se zamislijo nad tem, da na stotisoče katolikov prestopa k protestantom, še posebej tisti najrevnejši, ki pozdravljajo preprosto sporočilo.

"Morda je Cerkev preveč oddaljena od njihovih potreb, morda se preveč ukvarja sama s sabo. Morda je bila ujetnica svojih togih formul. Morda je svet iz nje naredil relikvijo preteklosti, ki ni zmožna odgovorov na nova vprašanja," je povedal papež.

Nad nogometom skoraj religiozno navdušenim Brazilcem pa je povedal, da jim Jezus prinaša pomembnejše stvari, kot je svetovno prvenstvo v nogometu, ki ga bo Brazilija gostila prihodnje leto.