V napadu so bili številni ljudje ranjeni. Foto: EPA
V napadu so bili številni ljudje ranjeni. Foto: EPA
Egipt
Po napadu je sledil protest kristjanov. Foto: Reuters
Krvav napad na cerkev v Egiptu

Čeprav so sprva poročali o eksploziji avtomobila bombe, so oblasti pozneje sporočile, da je šlo za bombni napad, ki ga je izvedel samomorilski napadalec, ki se je razstrelil pred koptsko cerkvijo v mestu Aleksandrija.

Po napadu so v mestu izbruhnili protesti kristjanov, ki so se podali na ulice. Kristjani in muslimani so se med seboj obmetavali s kamenjem in razbijali avtomobile. Policija je protestnike razgnala s solzivcem.

Egiptovsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je eksplozija odjeknila nekaj čez polnoč po novoletni maši. V eksploziji je bila poškodovana bližnja cerkev, med ranjenimi pa je tudi osem muslimanov.

Kamel Saik iz koptskega sveta v Aleksandriji je dejal, da gre za pokol, za katerega je kriva Al Kaida, saj se za podobne napade odloča tudi v drugih državah.

Enotni proti terorizmu
Egiptovski predsednik Hosni Mubarak je v izjavi na televiziji dejal, da je bil napad uperjen proti vsem prebivalcem, tako kristjanom kot muslimanom. Rojake je pozval, naj se združijo v boju proti terorizmu, oblastem pa je naročil, da hitro primejo odgovorne za napad.

Egipt v tem letu čakajo predsedniške volitve, ki naj bi potekale septembra. V času pred volitvami veljajo strožji varnostni ukrepi, pred cerkvami ali mošejami je prepovedano puščati svoja vozila.

Versko nasilje ni tuje Egiptu, saj se muslimani in kristjani pogosto "sporečejo" glede zadev, kot so gradnja novih verskih objektov ali odnosi med verskimi skupnostmi. Lani januarja so izbruhnili protesti, potem ko je bilo v streljanju ubitih šest kristjanov in en muslimanski policist.

Iraška veja Al Kaide, ki je novembra izvedla napad na krščansko cerkev v Bagdadu, je takrat zagrozila tudi egiptovskim kristjanom, ker naj bi Egiptovska koptska cerkev zadrževala skupino vernikov, ki so prestopili v islam.

Krvav napad na cerkev v Egiptu