Žarišče potresa je bilo na globini desetih kilometrov. Foto: EPA
Žarišče potresa je bilo na globini desetih kilometrov. Foto: EPA
Potres na Novi Zelandiji

Žarišče močnega potresa je bilo v bližini drugega največjega novozelandskega mesta Christchurch, kjer so oblasti zaradi tresenja tal razglasile izredne razmere. Glavnemu potresnemu sunku je sledilo še več šibkejših sunkov z magnitudo do 5,2.

V Christchurchu so zaradi potresa prekinjene električne in telefonske povezave, zaradi poškodb vodovodnega sistema pa je več delov mesta poplavljenih. Poškodovanih je precej zgradb in prometne infrastrukture.

Lopove hitro polovili
Po potresu so se v mestu z okoli 400.000 prebivalci pojavili tudi nepridipravi in plenili po trgovinah, a policija zatrjuje, da imajo razmere pod nadzorom in da ni šlo za hujše kršitve zakona. Od sedmih zvečer do sedme ure zjutraj so oblasti uvedle policijsko uro.

V potresu sta bila huje ranjena dva človeka, ki se zdravita v bolnišnici, medtem ko so štirje ljudje dobili lažje poškodbe. Tla so se zatresla v zgodnjih jutranjih urah po krajevnem času, ko je večina ljudi še spala in so nato v paniki stekli na ulice.

Novozelandski premier John Key je dejal, da je škoda zastrašujoča in za čudež označil, da potres ni terjal smrtnih žrtev.

Nova Zelandija se nahaja na potresno zelo aktivnem območju in na leto zaznajo kar 14.000 potresnih sunkov. Oblasti ocenjujejo, da je tokratni potres povzročil škodo v višini milijarde in pol ameriških dolarjev.

Potres na Novi Zelandiji