Najhuje je bilo v bavarski vasi Simbach am Inn vzhodno od Münchna. Foto: Reuters
Najhuje je bilo v bavarski vasi Simbach am Inn vzhodno od Münchna. Foto: Reuters
Ponekod je uničena infrastruktura. Foto: Reuters
Poplave v Nemčiji in Franciji zahtevale življenja
Zaradi poplav izredne razmere na jugu Nemčije
Hude poplave v Franciji in na Bavarskem

Trenutno je najhuje na jugu Nemčije na območju Rottal Inna, kjer so že vzpostavili krizni center. Bregove so prestopile številne reke, pobesnele vode s seboj odnašajo avtomobile, drevesa in pohištvo iz poplavljenih domov.

Gasilci so v nemškem mestu Simbach am Inn odkrili posmrtne ostanke treh žensk, in sicer v poplavljeni kleti hiše. V bližnji vasi Julbach se je zrušila hiša, v kateri je umrla še ena oseba, njeno truplo pa je naplavilo ob rečno strugo. Najmanj dva človeka pogrešajo na območju Rottal Inna. "Pripravljeni smo na najhujše," je dejal predstavnik policije Michael Emmer. Skupno so ta teden poplave v Nemčiji zahtevale že devet življenj, potem ko so v vzhodnem delu nemške zvezne dežele Baden-Württemberg huda neurja v noči na ponedeljek zahtevala štiri življenja.

Izredne razmere v Passauu
Zaradi pretrganih napeljav je brez elektrike ostalo več tisoč gospodinjstev v bližini meje z Avstrijo - izredne razmere so razglasili tudi v zgodovinskem mestu Passau. Po napovedi vremenoslovcev se vremenske razmere v prihodnjih dneh ne bodo umirile.

Voda, ki je poplavila številne ulice, je nekje dosegla celo sedem metrov. Poplave pa so prebivalce presenetile, zato so jih morali reševati s helikopterji. Tako je v torek v neki šoli v Trifternu ostalo ujetih 250 učencev, ki so jih rešili dan pozneje. Še 350 učencev so rešili iz poplavljene šole v Simbach am Innu.

Nemška kanclerka Angela Merkel je na novinarski konferenci dejala, da "joče zaradi izgubljenih življenj v poplavah" in da stoji ob strani družinam, ki so se znašle v tem uničenju.

"Evakuacija" umetnin iz pariškega muzeja Louvre
Po močnem dežju, ki je v zadnjih dneh zajelo dele Zahodne Evrope, se v predelih Francije spopadajo z najhujšimi poplavami v zadnjih 100 letih. Domove je moralo zapustiti približno 5.500 ljudi. Bregove je prestopila tudi reka Sena in poplavila dele Pariza, tako da so morali zaradi dviga gladine Sene zapreti tudi znameniti muzej Louvre. Umetnine bodo umaknili na varno mesto. Tudi muzej Orsay, ki leži na nasprotnem bregu Sene, je v četrtek prej zaprl vrata, da bi uvedli zaščitne ukrepe. Louvre potrebuje 72 ur, muzej Orsay pa 96 ur, da umetniška dela iz podzemnih depojev spravi na varno. Zaradi poplav je sicer v pariški regiji in regiji Loiret 24.400 gospodinjstev brez elektrike.

Evakuacija zapora v Franciji
Blizu Pariza so evakuirali mesto Nemours. V osrednji Franciji pa so evakuirali zapor, pri čemer so okoli 400 zapornikov premestili v druge objekte.

V poplavljeni hiši umrla 86 let stara ženska
Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je dejal, da so reševalci v dveh dneh opravili več kot 8.000 intervencij. V poplavah je umrla tudi 86 let stara ženska, ki so jo našli v poplavljeni hiši v Souppes-sur-Loingu. Na območju Loiret je v treh dneh padlo toliko padavin, kot jih sicer v povprečju pade v šestih tednih. Od sobote so reševalci prejeli več kot 10.000 klicev.

Vremenoslovci v obeh državah v naslednjih 24 urah napovedujejo nove močne padavine.

Fotogalerija poplavljenih mest in vasi na Bavarskem, foto: Reuters.

Poplave v Nemčiji in Franciji zahtevale življenja
Zaradi poplav izredne razmere na jugu Nemčije
Hude poplave v Franciji in na Bavarskem