'Nehajte ubijati temnopolte', piše na kartonu, s katerim so afriški priseljenci protestirali proti nasilju domačinov. Foto: Reuters
'Nehajte ubijati temnopolte', piše na kartonu, s katerim so afriški priseljenci protestirali proti nasilju domačinov. Foto: Reuters
Rosarno
V Rosarno so poslali dodatne policijske enote, da bi preprečile podobne prizore, kot je na sliki. Foto: Reuters

Med povračilnimi akcijami prebivalcev manjšega kalabrijskega mesta Rosarno sta bila dva priseljenca, ki so ju napadli z železnimi palicami, hudo ranjena, dva pa lažje, ko so nanju streljali s šibrovkami. Pet Afričanov so meščani namerno zadeli z avtomobili. Blizu lokala, kjer se običajno zbirajo priseljenci, se je zbralo okoli sto meščanov, oboroženih z gorjačami in lesenimi palicami, nekateri so imeli s seboj kante z bencinom.

"Ne bomo odšli, dokler ne bodo vsi priseljenci zapustili Rosarno," so zahtevali nekateri od meščanov, ki so zasedli mestno hišo.

Oblasti so se, da bi ustavile nasilji, odločile odpeljati 320 afriških priseljencev v zbirni center v kalabrijskem mestu Crotone. Meščani Rosarna so njihov odhod pospremili s ploskanjem, po njihovem odhodu pa je v mestu zavladal mir. V dveh dneh nasilja je bilo ranjenih 37 ljudi, več avtomobilov pa zažganih.

Slabi življenjski pogoji, borno plačilo
Afriški priseljenci, ki jih je v mestu s 15.000 prebivalci okoli 2.500, so se uprli v četrtek zvečer zaradi streljanja na skupino priseljencev. Priseljenci, večinoma iz Nigerije in Gane, živijo v barakah ali opuščenih tovarnah brez elektrike in sanitarij. Delajo kot sezonski delavci v tamkajšnjih nasadih oranževcev. Za 15-urni delavnik dobijo le 20 evrov na dan.

Opozicija: Vzrok kriminala niso priseljenci
"Položaj v Rosarnu je, tako kot v drugih krajih, težek, ker se je dolga leta dopuščalo nezakonito priseljevanje, ki je je odgovorno za kriminalne dejavnosti, in se ni naredilo nič učinkovitega," je dogajanje na jugu Italije komentiral italijanski notranji minister Roberto Maroni in ujezil opozicijo. "Maroni je odgoovrnost za kriminal pripisal napačnim vzrokom. Kriminal ima korenine v mafiji, izkoriščanju, ksenofobiji in rasizmu," je opozoril vodja opozicije Pierluigi Bersani.