Protesti so se sprevrgli v spopade. Foto: EPA
Protesti so se sprevrgli v spopade. Foto: EPA
Tirana
Protesti so se zgodili po odstopu podpredsednika vlade. Foto: EPA

Iz tiranske bolnišnice so sporočili, da so bili civilisti ustreljeni z malokalibrsko pištolo iz neposredne bližine. Na demonstracijah je bilo sicer ranjenih več policistov in civilistov.

Opozicijski socialisti pod vodstvom tiranskega župana Edija Rame so protestni shod priredili pred poslopjem premierja Salija Berishe in zahtevali odstop njegove vlade zaradi korupcijskih škandalov, zlorabe oblasti in ponarejenih volitev.

Majhna skupina protestnikov je metala palice, kamenje in dežnike v policiste, ki so odgovorili s solzivcem in vodnim topom, da bi jih razgnali. Na shodu naj bi se skupno zbralo okoli 20.000 ljudi.

Protestniki so se za kratek čas umaknili, potem ko je policija uporabila gumijaste naboje, a so se nato pred vladno poslopje vrnili v še večjem številu in pri tem vzklikali "Zmaga" in "Odšel je", s čimer so imeli v mislih premierja.

Kljub prisotnosti policistov v polni opremi se je protestnikom uspelo prebiti do stopnic in le nekaj metrov od vhoda v poslopje.

Krizi ni videti konca
Opozicija zahteva nove parlamentarne volitve, saj še vedno ne priznava izidov volitev iz leta 2009, ki jih je z zelo majhno razliko dobila premierjeva Demokratska stranka.

Vsi pogovori za rešitev politične krize so do zdaj propadli, politična kriza pa onemogoča sprejetje nekaterih ključnih reform, ki so potrebne za približevanje Evropski uniji.

Vlado je prejšnji teden zapustil njen podpredsednik Ilir Meta, ki je odstopil po tem, ko je skrivni posnetek razkril, da je vpleten v korupcijski škandal. Njegova koalicijska stranka Socialistično gibanje za integracijo vladi zagotavlja tistih nekaj glasov, ki so potrebni za večino v parlamentu. Kljub odstopu je stranka zatrdila, da bo ostala v vladni koaliciji.