Ruske letalske sile bodo dobile spodbudo. Foto: EPA
Ruske letalske sile bodo dobile spodbudo. Foto: EPA
Zadovoljni kupci ruskega orožja. Foto: EPA

Nakup novih letal in helikopterjev sodi v 720 milijard dolarjev vreden program posodobitve ruske vojske, ki je po zlatih časih v obdobju hladne vojne doživela zaton po razpadu Sovjetske zveze in čeprav se Putin že od prvega prihoda na oblast leta 2000 trudi to obrniti, Rusija še vedno močno zaostaja za tekmeci.

"Govorimo predvsem o tem, da našim silam zagotovimo vrhunsko sodobno tehnologijo," je dejal Putin med sobotnim obiskom letalskega mitinga, s katerim so proslavili 100. obletnico oblikovanja ruskih zračnih sil. Poleg novih letal in helikopterjev je napovedal tudi posodobitev dozdajšnje oborožitve ruske vojske.

Poveljnik ruskih zračnih sil, general Viktor Bondarev, je razkril, da bo ruska vojska že letos dobila 180 novih letal in helikopterjev.

A poznavalci opozarjajo, da se ruska vojska in industrija, ki jo spremlja, še dolgo ne bosta pobrali kljub velikim vložkom v vojaški proračun, saj so leta zanemarjanja pustila posledice. Vojaška podjetja se tako trudijo zagotoviti dobave za vsa naročila, medtem ko jim po drugi strani manjka razvoja novih modelov.

Pri večini nove oborožitve gre tako po besedah poznavalcev samo za predelavo starih sovjetskih različic. Glavni razlog za to ostaja korupcija, zastarela oprema in prekinjene povezave med podizvajalci.

Govor v letalskem oporišču Žukovski pri Moskvi je ruski predsednik izkoristil še za zahvalo vojakom, veteranom in delavcem v vojaški industriji, ki so letalskim silam pomagali prebroditi težke čase v 90. letih prejšnjega stoletja in na začetku tega tisočletja.

Med kampanjo za predsedniške volitve, na katerih si je zagotovil vrnitev v Kremelj in tretji mandat, je Putin večkrat poudaril, da Rusija potrebuje močno vojsko za zaščito pred poskusi tujih sil, da bi zanetile konflikte na njenih mejah.