Dobiva nasilje v Siriji nove razsežnosti? Foto: Reuters
Dobiva nasilje v Siriji nove razsežnosti? Foto: Reuters
Eksploziji stresli Damask

Gre za prvi tovrstni napad v Damasku od začetka vstaje proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, za katero oblasti ves čas trdijo, da je delo teroristov in oboroženih tolp.

Sirska prestolnica se je doslej, tudi zaradi močne navzočnosti varnostnih sil, v veliki meri izognila nasilju preteklih devetih mesecev.

Dve eksploziji v nekaj minutah
Sirska državna televizija je poročala, da sta avtomobila bombi eksplodirala v razmiku le nekaj minut. Potem ko je pred poslopjem obveščevalne službe eksplodirala prva bomba, so na prizorišče prihiteli številni stražarji iz bližnje stavbe direktorata državne varnosti, takrat pa je voznik drugega avtomobila zapeljal v vrata stavbe ter detoniral bombo, pri tem pa je bilo ubitih večje število vojakov in civilistov.

"Darilo Al Kaide in teroristov"
Prve ugotovitve preiskovalcev, zbrane takoj po napadih, kažejo na to, da za eksplozijama stoji mednarodna teroristična mreža Al Kaida, je še poročala televizija. Varnostne sile so takoj po eksploziji zaprle glavne ceste, ki vodijo do prizorišča napada. Oblasti so že prijele več ljudi.

Namestnik sirskega zunanjega ministra Fajsal Mekdad, ki je v spremstvu opazovalcev Arabske lige obiskal kraj eksplozij, je podobno poudaril, da je napad podkrepil trditve vlade, da so nemiri, ki od marca pretresajo državo, delo teroristov. "Od začetka smo trdili, da gre za terorizem. Ubijajo vojsko in civiliste," je poudaril. "Prvi dan obiska opazovalcev Arabske lige je to darilo, ki smo ga dobili od teroristov in Al Kaide," je še dodal.

Predstavnik sirskega zunanjega ministrstva je za BBC povedal, da jih je Libanon pred dvema dnevoma opozoril, da "so se skupine, povezane z Al Kaido, infiltrirale znotraj Sirije prek mesta Arsan".

Nasilje nad protestniki se nadaljuje
Opozicijski aktivisti trdijo, da je oblast uprizorila napad, da bi vplivala na opazovalce Arabske lige. Hkrati so sporočili, da oblasti nadaljujejo nasilje nad protestniki in da so varnostne sile ubile najmanj 12 civilistov.

Po zadnjih podatkih Združenih narodov je bilo v devetih mesecih vstaje proti režimu Al Asada ubitih več kot 5.000 ljudi. Sirske oblasti so v četrtek sporočile, da je nasilje v tem obdobju zahtevalo življenja 2.000 pripadnikov varnostnih sil.

V Sirijo je v četrtek prispela predhodnica opazovalne misije Arabske lige, ki bo na terenu nadzirala izvajanje mirovnega načrta za končanje devet mesecev trajajočega nasilja v državi.

Eksploziji stresli Damask