Večina beguncev je prišla iz Sirije. Foto: EPA
Večina beguncev je prišla iz Sirije. Foto: EPA

Ribiška ladja s 345 begunci iz Sirije je v četrtek poslala klic v sili okoli sto kilometrov južno od ciprskega letoviškega mesta Paphos.

Begunce je iz nemirnega morja nato rešila turistična križarka Salamis Filoxenia, ki jih je prepeljala do pristanišča v Limassolu, kjer jih je 65 zapustilo ladjo, medtem ko so preostali vztrajali na krovu in zahtevali, da jih odpeljejo v Italijo.

Okoli 300 ruskih turistov s križarke je moralo prekiniti potovanje do Hajfe v Izraelu in namestili so jih v mestne hotele.

V petek v jutranjih urah je policijskim pogajalcem le uspelo prepričati begunce, da so zapustili križarko. Skoraj vsi begunci prihajajo iz Sirije in med njimi je veliko družin ter 55 otrok. Prepeljali jih bodo v begunsko taborišče nedaleč od Nikozije.

Družba se pritožuje nad škodo
Iz družbe Salamis Cruise so sporočili, da imajo zaradi reševanja beguncev in njihovega vztrajanja na krovu za več sto tisoč evrov škode. "Šlo je za precej težavno operacijo," je povedal predstavnik družbe Kikis Vassiliou.

Sredozemske države so v letošnjem letu priča dramatičnemu porastu števila beguncev, ki se v upanju na boljše življenje po morju podajajo na pot proti Evropi. Za večino od njih sta prvi cilj Malta ali Italija.

Med begunci je mnogo Sircev, ki bežijo pred državljansko vojno v domovini, ter Eritrejcev in Somalcev. Plovba poteka pogosto v dotrajanih in prenatrpanih ladjah, zaradi česar so pogosti brodolomi.