V Evropi so danes že odpovedali 17.000 poletov. Foto: Reuters
V Evropi so danes že odpovedali 17.000 poletov. Foto: Reuters
Vulkanski prah
Strokovnjaki po vsej Evropi preučujejo gibanje oblaka vulkanskega prahu, ki se vije z Islandije. Foto: Reuters
Danska
Belgija
Nizozemska
Finska
Litva
Latvija
Estonija
Češka
Slovaška
Avstrija
Velika Britanija
Irska (večino zračnega prostora so odprli danes)
Norveška
Švedska (severni del so odprli danes)
Francija (severni del)
Nemčija (severni del
Poljska (severni del)
Satelitska slika
Satelitska slika prahu, ki se širi nad Evropo. Foto: MMC RTV SLO

Za zagotovitev varnosti in obrambnih interesov Republike Slovenije lahko vlada omeji ali prepove letenje zrakoplovov v celotnem slovenskem zračnem prostoru ali nad določenimi območji.

1. odstavek 11. člena Zakona o letalstvu
Letališče
Na letališčih je ostalo ujetih na stotisoče ljudi. Foto: EPA
Hamburg
Letališča po vsej Evropi so prazna. Foto: EPA
Pepel nad Evropo

Oblak prahu, ki ga vetrovi nosijo proti severni in osrednji Evropi, bo našo državo deloma dosegel v drugi polovici noči. Od 23.00 velja delna prepoved letenja (do višine 35.000 čevljev oz. 10.000 metrov) za severni del Slovenije, od 6.00 v soboto pa popolna prepoved letenja za celotno Slovenijo.
"Po izračunih naj bi vulkanski prah v drugi polovici noči deloma že dosegel Slovenijo," je povedal letalski meteorolog na Arsu Andrej Hrabar in dodal, da imajo trenutno napovedi do 8.00 v soboto. Ko bo prah dosegel Slovenijo, bo ministrstvo za promet prek kontrole zračnega prometa prepovedalo letenje v zračnem prostoru Republike Slovenije. Na Arsu bodo gibanje prahu spremljali in o novih podatkih javnost proti obveščali.
Vulkanski pepel, ki ga bruha islandski ognjenik, je povzročil kolaps v evropskem letalskem prometu, ki naj bi trajal še ves konec tedna.

Zaradi vulkanskega pepela, ki resno ovira vidljivost in lahko močno poškoduje letalske motorje, so zračni prostor zaprle Velika Britanija, Irska, Belgija, Norveška, Danska, Švedska, Nizozemska, Poljska in Finska, zaprli so tudi 24 letališč v Franciji, med njimi pariško letališče Charles de Gaulle, ter letališči v Berlinu in Hamburgu. Zračni prostor so zaprle tudi Češka, Slovaška in Avstrija.
Tako obsežnega zaprtja zračnega prostora, ki je na tleh pustil več sto tisoč potnikov po vsej Evropi in zaradi katerega so morali odpovedati več kot 5.000 poletov, ne pomnijo. Evropska agencija za zračni promet Eurocontrol je napovedala, da bodo motnje v letalskem prometu trajale še najmanj 24 ur, namesto običajnih 28.000 poletov, ki jih v Evropi opravijo dnevno, naj bi jih v petek opravili le 11.000.
Prizadet tudi čezatlantski promet
Poleg popolnega zloma evropskega zračnega prometa je močno oviran tudi čezatlantski promet, saj so odpovedali vsaj polovico poletov iz Severne Amerike v Evropo, pričakovati pa gre tudi nove odpovedi. Azijske letalske družbe so odpovedale ali preložile polete na večino svojih evropskih destinacij, tako so odpovedani vsi poleti prevoznikov Japan Airlines, Korean Air, Singapore Airlines in hongkonškega Cathay Pacific. Vse polete v Evropo je odpovedala tudi avstralska letalska družba Qantas. Odpovedi Adrie Airways
Slovenski letalski prevoznik Adria Airways je že v četrtek odpovedal polete v London in iz njega, Pariza, Bruslja in Amsterdama, enako pa so storili tudi danes.
Tako so bili odpovedani poleti v London, Bruselj, Amsterdam in Pariz ter poleti iz teh mest v Maribor, odpovedali pa so tudi jutranja poleta v Frankfurt in iz Frankfurta na Dunaj ter večerna v Bruselj in Varšavo. Po voznem redu potekajo le popoldanski poleti iz Maribora v Beograd, Sarajevo, Skopje, Prištino, Podgorico in Moskvo.

Na Adrii so povedali, da bodo lahko potniki svoje potovanje brezplačno prestavili (do najpozneje 31. maja), spremembe pa lahko uredijo na prodajnem mestu, kjer so vozovnice kupili ali v Adriinem Klicnem centru za rezervacije vozovnic in informacije:

tel.: 01/369-1010 in brezplačna številka 080 13.00
tel.: 01/239-1910 (Gosposvetska)
Več informacij za potnike:
- Potniško prodajni servis na Letališču Jožeta Pučnika LJ (04/259-4245)
- Potniško prodajni servis na Letališču Edvarda Rusjana MB (030/315-501)
- Splošne letališke informacije potnikom na Letališču Edvarda Rusjana MB (02/6291-790)

Tudi na Hrvaškem so bili primorani odpovedati polete v Pariz, Frankfurt, London, Bruselj, Köbenhavn in Amsterdam.

Zaradi vulkanskega prahu bi lahko prestavili za nedeljo načrtovani pogreb poljskega predsednika Lecha Kaczynskega in njegove žene. Ker naj bi se pogreba udeležili številni svetovni državniki, med njimi tudi ameriški predsednik Barack Obama, bodo Poljaki razmislili o morebitni prestavitvi. "Če bo vulkanski prah še vplival na letalski promet in nekateri visoki gostje ne bodo mogli udeležiti pogreba, bomo razmislili o možnostih prestavitve pogreba," je povedal predstavnik predsednikovega urada Jacek Sasin. Poljska je že zaprla letališče, kjer naj bi pristala večina visokih gostov pogreba.


Težave lahko trajajo tudi do šest mesecev
Zračni prostor bo zaprt, dokler se oblak vulkanskega pepela ne bo umaknil. Kako dolgo bo to trajalo zaradi nepredvidljivega vremena ni mogoče napovedati, vulkanolog Bill McGuire pa je za agencijo Reuters povedal, da se bodo, če bo vulkan bruhal dlje kot eno leto, kot se je to zgodilo nazadnje, motnje v zračnem prometu nadaljevale. "Problem je, ker so vulkani izjemno nepredvidljivi, vse pa je odvisno od vetra. Pričakujem, da bo tokratni kolaps zračnega prometa trajal nekaj dni, če pa se bo bruhanje vulkana nadaljevalo, lahko težave v letalskem prometu trajajo tudi do šest mesecev," je še povedal McGuire.

Znanstveniki so povedali, da prah ni nevaren ljudem in ne ogroža njihovega zdravja, saj se nahaja na višini, prav tako ne pričakujejo, da bi prah začel padati na Zemljo. Letalske družbe že opozarjajo, da bo imelo zaprtje hude finančne posledice.

Vulkan se je že začel umirjati
Vulkan Eyjafjallajökull na Islandiji je začel bruhati v sredo, prah pa se je začel širiti med šest in 11 kilometrov v zrak. Vulkanski prah vsebuje majhne delce stekla in upepeljenega kamenja, ki lahko resno poškoduje letalske motorje in zunanjost letala, poleg tega pa slabša vidljivost.

Iz Islandije medtem že prihajajo poročila, da naj bi se vulkan začel počasi umirjati in da bruha manj pepela. Nočna opazovanja obalne straže in meritve na območju vulkana so pokazale, da dosega oblak iz vulkana na ledeniku Eyjafjalla le še višino šestih kilometrov, medtem ko je še v četrtek dosegal višino 11 kilometrov. Islandska geofizičarka Sigurlaug Hjaltadottir je povedala tudi, da ima oblak že čistejšo sestavo iz vode in kamnitih delcev.
Kljub temu pa se bruhanje vulkana še ni ustavilo, poleg tega pa nad Islandijo še vedno pihajo neugodni vetrovi, ki nosijo prah ravno proti osrednji Evropi. Največja koncentracija prahu je trenutno nad osrednjo Nemčijo, zahodno in osrednjo Poljsko, delno pa sega do Rokavskega preliva proti VB. Zračne mase se počasi pomikajo proti jugu, tako da se bo oblak pepela razširil na območje od južne Francije do Severne Italije in Balkana.
Vulkan Eyjafjallajökull je ledeniški ognjenik, ki je prvič po letu 1823 začel bruhati prejšnji mesec. Leži na precej redko naseljenem območju približno 125 kilometrov vzhodno od Reykjavika.

Ste zaradi vulkanskega prahu ostali ujeti na letališču? Delite vašo izkušnjo z nami in nam pošljite elektronsko sporočilo na naslov MMC-zunanja@rtvslo.si.

Danska
Belgija
Nizozemska
Finska
Litva
Latvija
Estonija
Češka
Slovaška
Avstrija
Velika Britanija
Irska (večino zračnega prostora so odprli danes)
Norveška
Švedska (severni del so odprli danes)
Francija (severni del)
Nemčija (severni del
Poljska (severni del)

Za zagotovitev varnosti in obrambnih interesov Republike Slovenije lahko vlada omeji ali prepove letenje zrakoplovov v celotnem slovenskem zračnem prostoru ali nad določenimi območji.

1. odstavek 11. člena Zakona o letalstvu
Pepel nad Evropo