Putin in Pahor sta se ob koncu tiskovne konference pošalila še na račun nogometa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Putin in Pahor sta se ob koncu tiskovne konference pošalila še na račun nogometa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Potrebujemo prijatelje, tudi ko se ne strinjamo o vsem, in Slovenija ima v Rusiji strateškega prijatelja.

Borut Pahor
Vladimir Putin in Borut Pahor
Pahor je Putina sprejel z vojaškimi častmi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vladimir Putin in Borut Pahor
Putin in Pahor sta se postavila pred kamere in fotografske aparate, nato pa odšla na pogovore za zaprtimi vrati. Foto: MMC RTV SLO
Vladimir Putin in Danilo Türk
Putin se je na Brdu srečal tudi s slovenskim predsednikom Danilom Türkom. Foto: Reuters
Brdo pri Kranju
Obisk premierja Putina v Sloveniji spremljajo številni novinarji z vsega sveta. Foto: MMC RTV SLO
Putin in ruska delegacija v Sloveniji
Putin prihaja v Slovenijo

Ruski premier Vladimir Putin in slovenski premier Borut Pahor sta na tiskovni konferenci ob koncu pogovorov na Brdu pri Kranju, kjer sta pozornost namenila predvsem gospodarskim temam, poudarila pomembnost podpisa sporazuma o Južnem toku. Premier Putin je ob tem povedal, da projekt Južnega toka kljub pomislekom Turčije ni ogrožen, da pa imajo tudi nekaj rezervnih možnosti. Izrazil je prepričanje, da je projekt obojestransko koristen, saj bo Slovenijo in druge evropske države oskrbel s potrebnimi energenti.

Putin je ob tem poudaril tudi, da sta slovenska in ruska delegacija podpisali več sporazumov in memorandumov ter da je Rusija zelo zainteresirana za širjenje sodelovanja s slovenskimi partnerji. Dodal je, da pričakuje, da bodo tudi ruski poslovneži sodelovali pri podpori gospodarskemu sodelovanju med državama ter izrazil zadovoljstvo, da je v Rusiji aktivnih veliko slovenskih podjetij.

Sporazumi, ki so jih podpisali med obiskom Putina v Sloveniji:

- sporazum o ustanovitvi in delovanju znanstveno-kulturnih centrov
- memorandum o soglasju za sodelovanje v kmetijstvu
- memoranduma o sodelovanju med slovenskim ministrstvom za gospodarstvo in vlado Uljanovske pokrajine
- memorandum o sodelovanju na področju standardizacije in ugotavljanja skladnosti
med slovenskim inštitutom za standardizacijo ter rusko agencijo za tehnično regulativo in meroslovje
- sporazum med Geoplinom in Gazpromom o ustanovitvi skupne družbe
- sporazum o sodelovanju med Petrolom in Gazprom Neftom

"Poglobljeno sodelovanje med državama zelo pomembno"
Pahor je na začetku tiskovne konference Putina označil za prijatelja in dejal, da je poglobljeno politično sodelovanje med Slovenijo in Rusko federacijo zelo pomembno. "V pogovorih smo poudarili prijateljske in urejene politične odnose med državama, ki predstavljajo zelo dober okvir obojestranskega sodelovanja," je povedal Pahor.

Tako Pahor kot Putin sta poudarila, da bosta storila vse, kar je v njuni moči, da se dvostranska gospodarska menjava še poveča. "Med državama je trenutno 1,2 milijarde evrov blagovne menjave. Ta se je v času gospodarske krize sicer zmanjšala," je povedal Pahor, a sta pozneje oba premierja poudarila, da se je ta po gospodarski krizi že povečala za 40 odstotkov.

Pahor je dejal, da je poleg zanesljive oskrbe z energijo pomembna tudi varna oskrba s hrano, zato sta se s Putinom dogovorila, da se bo oktobra letos pripravila mednarodna konferenco o energetski preskrbi. Ob tem je dodal, da se bosta Ljubljana in Moskva v prihodnjih mesecih še dogovorili o podrobnostih konference.

Putin se je zahvalil za ohranitev spomina na ruske vojake
Ruski premier je povedal tudi, da se Rusija zaveda, kako Slovenija skrbi za spomin ruskih vojakov, ki so pokopani na slovenskih tleh, in da so za to zelo hvaležni. Spomnil je, da Ruska kapelica pod Vršičem letos praznuje 95 let in da bodo ob tem potekale številne spominske slovesnosti. "Ob jubileju tega simbola rusko-slovenskega bratstva bo potekal živahen dogodek, ki nam bo ostal v večnem spominu," je povedal Putin in dodal, da se bo v Ljubljani kmalu odprl tudi ruski center.

"Obisk odprl novo poglavje v sodelovanju med državama"
Letalo s premierjem Putinom bi moralo po prvotnem načrtu na brniškem letališču pristati ob 14. uri, a je pristalo po 15. uri. Zamude naj bi bile po pripovedovanju ruskih novinarjev Putinova stalnica. Po pristanku se je Putinova delegacija odpravila proti Gradu Brdo, kjer ga je z vojaškimi častmi sprejel gostitelj.

Putin dobil posebne smuči Elan
Putin je od gostitelja Boruta Pahorja prejel najnovejši model smuči Elan Amphibio 14, ki predstavljajo revolucionarno inovacijo z najnovejšo tehnologijo. V podjetju Elan so za premierja Putina izdelali unikatne smuči, nanje pa so natisnili tudi njegovo ime. Ruski minister za zveze in množične komunikacije Igor Ščegolev in minister za energetiko Sergej Šmatko sta prejela karafi s klekljano čipko umetnice Ljubice Kočica, ministrica za kmetijstvo Elena Skrinnik pa vazo s pozlačeno poslikavo iste umetnice. Darila bodo dobili tudi drugi člani ruske delegacije, prav vsi pa bodo prejeli tudi knjigo "Zakladi Slovenije" v ruskem jeziku.

Premierja sta že pred začetkom pogovorov odnose med državama označila kot "tradicionalno dobre". Pahor je izrazil prepričanje, da bo današnje srečanje "odprlo novo poglavje med državama", Putin pa je dejal, da je to osnova za gradnjo političnih, gospodarskih in kulturnih odnosov. Pahor je Putina označil kot prijatelja Slovenije in dejal, da je poglobitev sodelovanja in razumevanja med Slovenijo ter Rusijo za našo državo strateškega pomena.
Sogovornika sta se dotaknila tudi aktualnih razmer v Sredozemlju, še posebej v Libiji in Egiptu, ter izmenjala poglede na prihodnost Zahodnega Balkana.

Putin tudi s Türkom in Gantarjem
Ruski premier Putin se je na Brdu zvečer srečal še s slovenskim predsednikom Danilom Türkom in predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem, dan pa se je končal s slavnostno večerjo, ki jo je v čast gostu prireja premier Pahor. Na večerji so Putinu postregli z morskimi dobrotami, s filejem orade in piranskega brancina z mavrahovimi škampi, ob vsem pa so ponudili tudi vrhunska slovenska vina. Premierja sta se zate odpravila na krajši ogled središča Ljubljane. Ruski gost bo prespal v hotelu Kokra na Brdu, v sredo zjutraj pa bo s posebnim letalom odletel v Srbijo.

Okolico Brda pri Kranju so ves dan nadzorovali policisti, za varnost pa je bilo dobro poskrbljeno tudi na samem protokolarnem objektu. Obisk ruskega premierja, ki ga spremlja 130-članska delegacija, ki je v Slovenijo prispela s štirimi letali, so spremljali številni slovenski in ruski novinarji.

Putin že drugič v Sloveniji
Tokratni obisk je že drugi obisk Putina v Sloveniji, prvič je Slovenijo še kot ruski predsednik obiskal leta 2001, ko se je na Brdu pri Kranju srečal s tedanjim ameriškim predsednikom Georgeem Bushem.

Potrebujemo prijatelje, tudi ko se ne strinjamo o vsem, in Slovenija ima v Rusiji strateškega prijatelja.

Borut Pahor
Putin in ruska delegacija v Sloveniji
Putin prihaja v Slovenijo