Koliko želja je bilo izrečenih ob polnoči po vsem svetu ... Foto: Reuters
Koliko želja je bilo izrečenih ob polnoči po vsem svetu ... Foto: Reuters
Ognjemet v Avstraliji
V Sydneyju so v nebo spustili 10.000 ognjemetov in 25.000 raket. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Novo leto 2015
Srečno! Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Silvestrovanja po svetu

Milijoni ljudi po vsem svetu so v leto 2015 vstopili z ognjemeti in ob nastopih glasbenikov.

Newyorški Time Square je ob slovesu od starega leta privabil milijon ljudi. Tradicionalno se je opolnoči z neba spustila kristalna krogla, predtem pa so množico razveseljevali številni glasbeni zvezdniki, med drugim tudi Taylor Swift. Kljub izredno nizkim temperaturam so se prvi zabave željni na trgu začeli zbirati že dopoldne.

V nemškem glavnem mestu Berlin se je pred Brandenburškimi vrati zbralo več deset tisoč ljudi, ki jih je med drugim razveseljeval večminutni ognjemet. Berlinsko silvestrovanje na prostem velja za enega največjih na svetu. Zabave željne je razveselil tudi David Hasselhoff, ki je zbranim zapel uspešnico Looking for Freedom.

V Parizu prepovedali rakete
V francoskem glavnem mestu Pariz so na Elizejskih poljanah prvič pripravili veliki vizualni spektakel, v katerem so prikazovali pariški način življenja s poudarkom na okolju, saj bo Pariz letos gostil mednarodno konferenco o podnebju. Rakete so bile prepovedane.

Na ulicah avstrijskega glavnega mesta Dunaj je leto 2015 z ognjemetom in takti valčka pozdravilo okoli 620.000 Dunajčanov in turistov, kar je 70.000 manj kot lani.

Na ulice prišli tudi Londončani
V Veliki Britaniji so na obali Temze pripravili javna silvestrovanja, kjer je bila dovoljena tudi uporaba pirotehničnih sredstev, a je bilo letos zaradi varnosti obvezno kupiti vstopnice, s čimer so se želeli izogniti gneči preteklih let. V Edinburgu so ob prihodu novega leta pripravili tradicionalne škotske ulične zabave.

Na novoletno opoldne bo v Londonu potekala tradicionalna parada v sestavi plesalcev, akrobatov in glasbenikov, ki se bodo sprehodili od Piccadillyja do parlamenta. Tradiciji zavezani Britanci v novo leto radi vstopijo s pesmijo Auld Lang Syne. Besedilo prihaja iz Škotske, kjer 1. januarja srečo prinaša "First-Foot", torej prva noga - to je prvi človek, ki na novo leto stopi v hišo.

Na ulicah Prage je penine odpiralo več kot 100.000 ljudi. Središče mesta se je spremenilo v veliko zabavišče, a češka prestolnica ima tudi svojo posebnost. Profesionalni veliki ognjemet bo na sporedu šele na novoletni dan ob 18. uri.

Spektakel v Dubaju
V Dubaju so izvedli "silvestrovo presežkov" - multimedijski spektakel z ognjemetom, laserskim šovom in videovložki. Celotno pročelje slovitega stolpa Burdž Kalifa - z 828 metri trenutno najvišje poslopje na svetu - je bilo okrašeno z zasloni led. V Dubaju so se bahali že lani, ko je nočno nebo v le šestih minutah osvetlilo 479.651 raket, kar je bil svetovni rekord. Drugod v arabskem svetu pa prehod v novo leto ni odigral kakšne večje vloge.

Peking je novo leto pričakal z velikim televizijskim šovom, ki je bil v znamenju kandidature Pekinga za zimske olimpijske igre 2022. Na Kitajskem sicer silvestrovega ne praznujejo, saj se bo letos njihovo novo leto po luninem koledarju začelo 19. februarja. So pa v nekdanji britanski koloniji Hongkong, ki je od leta 1997 del Kitajske, ob slovesu od starega leta pripravili ognjemet. V Šanghaju pa se je zgodila tragedija, ko je množica poteptala 36 ljudi.

Hkrati s Kitajsko so v novo leto vstopili tudi na Filipinih - v glavnem mestu Manila so pripravili velik ognjemet, podobno pa je bilo tudi v Singapurju in Tajpeju v Tajvanu.

Z glasbo in pisanim ognjemetom nad moskovskim Kremljem je več tisoč Moskovčanov pozdravilo leto 2015. Ožje središče Moskve, Tverskaja ulica, je na silvestrsko noč postala ogromno plesišče. Na Rdečem trgu pa so zvonovi pozdravili prihod novega leta.

V vesolju praznovali kar 16-krat
Na Mednarodni vesoljski postaji so astronavti novemu letu lahko nazdravili kar 16-krat. S hitrostjo osem kilometrov na sekundo je namreč ISS na silvestrovo skupno prečkal 16 časovnih pasov.

Med zadnjimi, ki so slovesno pričakali leto 2015, so bili tisti v Braziliji, Argentini in na Kubi. Kot zadnji so novo leto pričakali prebivalci Havajev. Ti so "Srečno novo leto!" vzkliknili ob 11. uri po srednjeevropskem času.

Silvestrovanja po svetu