Turška policija je protestnike razgnala z vodnimi topovi. Foto: Reuters
Turška policija je protestnike razgnala z vodnimi topovi. Foto: Reuters
false
V terorističnem napadu je bilo ubitih najmanj 30 ljudi. Foto: Reuters
Oblasti v Turčiji identificirale osumljenca za napad

"Osumljenca smo identificirali. Preiskava tako o mednarodnih kot domačih povezavah poteka," je dejal Davutoglu. Kot je dodal, je velika verjetnost, da je samomorilski napad izvedel nekdo, ki je povezan z Islamsko državo (IS). Ni sicer znano, ali gre za osumljenca ali osumljenko. IS sicer (še) ni prevzel odgovornosti za napad.

Protesti, ki se jih je na pobudo Kurdov udeležilo več tisoč ljudi, so bili tako v Ankari in Carigradu kot v Diyarbakirju. Razjarjeno množico je razjezilo, da pristojne oblasti niso preprečile ponedeljkovega terorističnega napada, v katerem je bilo ubitih najmanj 32 ljudi in za katerega naj bi bila odgovorna skrajna Islamska država (IS).

Vojaško krilo Kurdskega neodvisnega gibanja in Kurdska delavska stranka (PKK) sta obtožila vlado "podpore in spodbujanja" IS-ja, poroča spletna stran RT.com. Policija je poskušala množico razkropiti z vodnimi topovi, solzivcem in plastičnimi naboji.

Erdogan obsodil napada
Po poročanju britanskega BBC-ja so protestniki vzklikali slogane, s katerimi so turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana obtožili zavezništva z IS-jem. Erdogan je sicer obsodil napad. "V imenu prebivalcev Turčije preklinjam in obsojam storilce tega nasilja," je dejal.

Ponedeljkov napad v središču mesta Suruc na jugu Turčije, ki leži nasproti sirskega mesta Kobane, je izvedla samomorilska napadalka, ki je bila po mnenju preiskovalcev najverjetneje članica skrajnega IS-ja. V napadu je bilo najmanj 32 ubitih in sto ranjenih.

Tarča napada je bil vrt kulturnega centra sredi srečanja mladih levičarjev iz Zveze socialistične mladine (SGDF) in prokurdskih aktivistov, ki so želeli sodelovati pri obnovi Kobaneja. Kobane je mesto v Siriji, v katerem živijo večinoma Kurdi. V Surucu je veliko beguncev, ki so pobegnili pred nasiljem v Kobaneju, ki so ga januarja letos znova zavzele kurdske sile.

Poostritev mejnega nadzora
"Turčija je in bo sprejemala vse potrebne ukrepe proti Islamski državi. Soočeni smo s terorističnim incidentom. Imamo voljo za to, da najdemo in zagotovo tudi kaznujemo odgovorne," je poudaril turški premier Ahmet Davutoglu. Ob tem je napovedal okrepitev ukrepov na meji s Sirijo.

Turčijo so številni obtoževali, da je v preteklih mesecih zamižala na eno oko, ko je bila naprošena, da sodeluje v zračnih napadih zahodnih koalicijskih sil v Iraku in Siriji, a je to odklonila. Prav tako ni dovolila, da bi vojna letala vzleta z njenega ozemlja.

V zadnjih dneh pa se je uradna Ankara lotila ostrejšega zatiranja islamističnih skrajnežev. V Carigradu in drugih mestih je namreč v prejšnjem tednu aretirala več deset domnevnih pripadnikov IS-ja, poroča francoska tiskovna agencija AFP, kar bi lahko bil eden izmed razlogov za ponedeljkov napad. Oblasti bodo v odgovor nanj verjetno ukrepale še odločneje, pri čemer naj bi se osredotočile na skrajneže znotraj Turčije, to pa bi lahko vodilo v nove povračilne ukrepe, poroča BBC.

Oblasti v Turčiji identificirale osumljenca za napad