Protestniki so zahtevali odhod Merklove. Foto: Reuters
Protestniki so zahtevali odhod Merklove. Foto: Reuters

Proteste proti nemški priseljenski politiki je organizirala evroskeptična stranka Alternativa za Nemčijo (AfD). Demonstracije so potekale pod sloganom Azil potrebuje meje - rdeči karton za Merklovo.

Predstavniki stranke so pozivali udeležence in Nemce, naj Angelo Merkel na volitvah leta 2017 razrešijo s kanclerskega položaja. Vrstili so se številni plakati s pozivi "rešite Nemčijo, ustavite Merklovo". Nekateri so pozivali tudi h koncu multikulturalizma, češ da je "Nemčija že dovolj pisana".

Namestnik vodje AfD-ja Alexander Gauland je trenutno begunsko krizo in velik pritok prebežnikov v Nemčijo primerjal z "invazijo barbarov", ki je pripomogla k padcu rimskega cesarstva.

Na drugi strani se je v treh ločenih skupinah zbralo okoli 800 nasprotnikov protestnikov proti beguncem in prebežnikom. Zgodil se je tudi manjši incident, ko so levičarski protestniki skušali prebiti policijski kordon proti udeležencem shoda AfD-ja. En policist je bil pri tem poškodovan. Sicer pa večjih incidentov razen izmenjave žaljivk med obema stranema ni bilo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.