Papež Frančišek med svojo prvo polnočno mašo v baziliki svetega Petra. Foto: Reuters
Papež Frančišek med svojo prvo polnočno mašo v baziliki svetega Petra. Foto: Reuters
Betlehem
Verniki pred baziliko Jezusovega rojstva v Betlehemu. Foto: Reuters
Vatikan
Polnočnica v Vatikanu je podobno kot zadnja leta potekala že ob 21.30. Foto: Reuters
Vatikan razkril jaslice

Na desettisoče kristjanov z vsega sveta se je udeležilo tradicionalnih božičnih slovesnosti v Jeruzalemu in Betlehemu. Kot vsako leto se je na pot od Jeruzalema do Betlehema podala procesija, ki jo je vodil latinski patriarh Fuad Tval, najvišji predstavnik Vatikana v Sveti deželi.


Prišli tudi kristjani iz Gaze

Medtem ko se je procesija ob spremljavi cerkvenih zvonov v krščanski soseski Jeruzalema odpravila na pot, so se ob jaslicah pred baziliko Jezusovega rojstva v Betlehemu zbirali številni verniki. V jami pod oltarjem cerkve iz 6. stoletja naj bi se rodil Jezus Kristus. Med njimi je tudi okoli 500 kristjanov iz sicer pretežno muslimanske Gaze, ki so jim izraelske oblasti dovolile obisk svetih krajev.

Vrhunec slovesnosti v Sveti deželi je bila tradicionalna polnočnica na sveti večer, ki jo je Tval vodil v omenjeni baziliki. Poleg palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in drugih običajnih visokih gostov se je je tokrat udeležila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, ki je s soprogom na zasebnem obisku.

Ureditev bazilike svetega Petra je letos nekaj posebnega tudi za Slovenijo, saj sta pri oblikovanju cvetnih aranžmajev sodelovala slovenska cvetličarja, profesorja Biotehniškega centra iz Naklega Peter Ribič in Sabina Šegula. Doslej sta trikrat sodelovala pri velikonočnem krašenju, letos prvič za božič. Slovenska florista sta izdelala tudi cvetlični aranžma, ki bo krasil osrednjo ložo na baziliki svetega Petra, s katere bo papež na božič podelil tradicionalni blagoslov Urbi et orbi. Deset vatikanskih cvetličarjev, Peter in Sabina so za baziliko pripravili aranžmaje v belih in zlatih barvah; če bi jih postavili v vrsto, bi bila ta dolga 80 metrov; okrasili so oltar, polkrog pred njim in Berninijeve stebre. Cvetje prihaja iz Nizozemske in iz italijanske dežele Apulije, delo pa je trajalo štiri dni, poroča Mojca Širok, dopisnica RTV Slovenija iz Rima.

V pridigi bje Tval pozval k pravični in nepristranski rešitvi izraelsko-palestinskega spora, palestinski enotnosti in miru v Palestini ter k spravi na Bližnjem vzhodu. Kljub konfliktom v Sveti deželi, za katere je videti, da kratkoročno nimajo rešitve in težko bremenijo prebivalstvo, pa meni, da odgovor ni v emigraciji ali zapiranju vase. "Treba je ostati
tukaj, živeti in umreti."

V Betlehemu čez božične praznike po navedbah izraelske vojske pričakujejo okoli 300.000 obiskovalcev, izraelsko ministrstvo za turizem pa pričakuje, da bo končna številka tistih, ki so letos obiskali Sveto deželo, okoli dva milijona.

Frančišek bo prvič vodil božične slovesnosti
Božične slovesnosti v Vatikanu pa prvič v vlogi poglavarja Rimskokatoliške cerkve vodil papež Frančišek. Popoldne so na Trgu sv. Petra odkrili tradicionalne jaslice, ki so letos posvečene prvemu papežu iz Latinske Amerike. Jaslice, ki jih je v naravni velikosti izdelal rokodelec Antonio Cantone iz Neaplja, so odprli za javnost ob znani pesmi iz Neaplja O Sole Mio. Rokodelec je dejal, da je z jaslicami želel izraziti skromnost novega papeža in da je tako dal večji pomen skromno oblečenim navadnim ljudem v tradicionalnem prizoru Jezusovega rojstva.

Papež je dogodek spremljal z okna Apostolske palače, ob 21.30 pa je daroval polnočno mašo. V sredo bo imel tudi prvi tradicionalni nagovor mestu in svetu Urbi et orbi.

Frančišek naj bi sicer maja prihodnje leto obiskal Sveto deželo - najprej Jordanijo in nato še Izrael ter palestinska ozemlja, kjer naj bi v Betlehemu daroval mašo. Vatikan naj bi ta obisk uradno napovedal po božiču.

Zanimivo je, da se je Frančišek v ponedeljek srečal s svojim predhodnikom, Benediktom XVI., in mu zaželel lep božič. Na neuradnem srečanju sta se sešla v zgradbi nekdanjega samostana na griču znotraj vatikanskih zidov, kjer po letošnjem zgodovinskem sestopu z vrha Cerkve živi 86-letni zaslužni papež. V 45-minutnem druženju sta skupaj molila v tamkajšnji kapeli in si vzela tudi čas za klepet.

Vatikan razkril jaslice