Talibani so se dobro pripravili na napad, ki so ga začeli iz večnadstropne zgradbe nasproti tujih veleposlaništev. Foto: EPA
Talibani so se dobro pripravili na napad, ki so ga začeli iz večnadstropne zgradbe nasproti tujih veleposlaništev. Foto: EPA

Usklajeni napadi, v katerih so sodelovali tudi talibanski samomorilski napadalci, so se začeli v torek popoldne, ko so napadalci zasedli še ne dokončano večnadstropno zgradbo v bližini diplomatske četrti, od koder so z raketami napadli ameriško veleposlaništvo in sedež Natovih sil Isaf v afganistanski prestolnici.

Afganistanske varnostne sile so se ob pomoči helikopterjev borile s talibanskimi uporniki za vsako nadstropje posebej, kar je bil najdolgotrajnejši talibanski napad v Kabulu, odkar so ameriške sile pred skoraj desetimi leti napadle Afganistan. Eden ali dva napadalca sta se v zgradbi borila še celo noč. Samomorilski napadalci so napadli še tarče v drugih delih mesta.

Slovenci na varnem
V napadih je bilo ubitih najmanj devet ljudi, 23 pa jih je bilo ranjenih. Poveljnik Dobran Božič iz slovenskega kontingenta v Afganistanu je za TV Dnevnik povedal, da je bilo v času napada v Kabulu 15 slovenskih vojakov, ki se vsi počutijo dobro in so na varnem. V Afganistanu je sicer skupaj nameščenih 88 slovenskih vojakov, večinoma v Heratu na zahodu države.

Tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid je ob prevzemu odgovornosti za napad dejal, da so bili njihovi borci oboroženi z raketometi, samomorilskimi bombnimi pasovi in avtomatskim orožjem, a dolgotrajnost upiranja tujim in afganistanskim varnostnim silam je spodbudila domneve, da so imeli v zgradbi pred napadom skrito še dodatno orožje in strelivo.