Goreča koptska cerkev Device Marije v kairskem predmestju Imbaba. Foto: EPA
Goreča koptska cerkev Device Marije v kairskem predmestju Imbaba. Foto: EPA
Spopad med kopti in muslimani

Spopadi v delavski četrti egiptovske prestolnice Imbaba so izbruhnili, ko so muslimani napadli tamkajšnjo koptsko cerkev sv. Mene, iz katere so poskušali rešiti krščansko žensko, ki naj bi jo po njihovih trditvah zadrževali proti njeni volji, ker naj bi se želela spreobrniti v islam.

Oblegana koptska cerkev
Tamkajšnji župnik, oče Hermina, je povedal, da je bilo v spopadih ubitih najmanj pet koptov, na katere so streljali "morilci in salafisti". Tla cerkve so bila prekrita s krvjo, saj so tam oskrbeli ranjence.

Pred cerkvijo je vojaška policija parkirala več oklepnih vozil, s katerimi je preprečila prehod muslimanskim protestnikom. Policisti so v zrak izstrelili več opozorilnih strelov, ker so se kristjani pred cerkvijo in muslimanski protestniki na drugi strani ulice obmetavali s kamenjem. V bližini so salafisti zažgali tudi cerkev Device Marije, ki so jo gasilci gasili več ur.

190 pridržanim bo sodila vojska
Egiptovski premier Esam Šaraf je zaradi dogodkov v Imbabi sklical izredno seje vlade in preložil obisk v Bahrajnu in Združenih arabskih emiratih, so poročali egiptovski mediji. Vojaške oblasti so sporočile, da je bilo v noči na nedeljo v zvezi s spopadi pridržanih 190 ljudi, ki jim bodo sodili pred vojaškim sodiščem. Vrhovni vojaški svet, ki vodi Egipt po odstopu dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka, je tudi napovedal, da bo ustanovil komisijo, ki bo ocenila škodo in poskrbela za obnovo objektov, poškodovanih v spopadih,

Vse več incidentov, kljub enotnosti med protesti
Odnosi med kopti, ki predstavljajo 10 odstotkov egiptovskega prebivalstva, in večinskim muslimanskim prebivalstvom se v zadnjih mesecih hitro poslabšujejo. V napadu na cerkev v Aleksandriji ob koptskem novem letu je bilo ubitih 23 kristjanov. Vseeno so verski voditelji med protesti proti Hosniju Mubaraku poudarjali versko strpnost in so skupaj pozivali k mirnim protestom.

Spopad med kopti in muslimani