Policija je takoj po napadu zaprla območje. Foto: Reuters
Policija je takoj po napadu zaprla območje. Foto: Reuters

Policija je ubila več napadalcev, ki naj bi bili oblečeni v vojaške uniforme, nekaj pa so jih prijeli. Očividci so poročali, da so si napadalci naključno izbirali svoje žrtve.

"Videl sem moškega, ki je prišel do mene z dolgim nožem in zbežal sem skupaj z drugimi," je dejal Jang Hajfej, ki je v trenutku napada kupoval vozovnice za vlak.

Na prizorišče napada se je že odpravil vodja notranje varnostne službe.

Na kitajskem spletnem družbenem omrežju Weibo so se kmalu pojavili opisi napada, a so državni cenzorji številne hitro izbrisali, še posebej tiste, ki so govorili o napadalcih, med katerimi naj bi bili tudi dve ženski.

Ozadje napada ni znano, a na Kitajskem je bilo v zadnjem času več napadov z noži, ki so jih izvedli različni posamezniki.

Zasedanje skupščine
Napad se je zgodil v občutljivem času pred rednim zasedanjem ljudske skupščine, ki se bo v sredo začelo v Pekingu in ki ga po navadi spremljajo poostreni varnostni ukrepi po vsej državi.

V preteklosti so kitajske oblasti odgovornost za teroristične napade pripisale islamskim skrajnežem v odročni zahodni pokrajini Sinkiang, ki pa so bili večinoma omejeni na samo pokrajino.

Oktobra lani je bila Kitajska priča prvemu večjemu samomorilskemu napadu na svojih tleh, ko so se domnevni skrajneži iz Sinkianga zabili v varnostno ograjo na Trgu nebeškega miru v Pekingu.