Buenos Aires je doživel najhujšo nesrečo po letu 1994, ko je v bombnem napadu na AMIO umrlo 85 ljudi, več kot 300 pa jih je bilo ranjenih. Foto: Reuters
Buenos Aires je doživel najhujšo nesrečo po letu 1994, ko je v bombnem napadu na AMIO umrlo 85 ljudi, več kot 300 pa jih je bilo ranjenih. Foto: Reuters
Huda železniška nesreča v Argentini

Vlaku, ki je prihajal iz mesta Moreno na zahodnem obrobju metropolitanskega območja Buenos Airesa, so odpovedale zavore, zaradi tega je podrl zaporo na koncu tira in trčil ob peron. Na postaji, ki velja za eno najpomembnejših prometnih vozlišč v 12-milijonskem Buenos Airesu, je bilo v trenutku jutranje prometne konice na tisoče ljudi, ob nesreči je nastala tudi panika, zaradi česar je bilo ranjenih več ljudi.

Obsežna reševalna akcija
Najhuje je bilo na vlaku proge Sarmiento, ki je bil povsem poln, velika večina ljudi je bila poškodovanih. Po poročanju argentinskih medijev, ki so prenesli besede vodje enot civilne zaščite Alberta Crescentija, je v nesreči umrlo najmanj 49 ljudi, kar 600 pa jih je bilo ranjenih. Po podatkih oblasti je vlak s hitrostjo 20 km/h prebil zaključno zaporo. Lokomotiva je povsem uničena, prav tako sta močno izmaličena sprednja vagona.

Reševalna akcija na zahodnem delu središča mesta še poteka, na prizorišču je na desetine reševalnih vozil in več sto zdravnikov, bolničarjev, gasilcev in policistov. Po pričevanju so v razbitinah sprednjih dveh vagonov ujeti še številni ljudje, katerih število ocenjujejo na 30, zato se oblasti bojijo, da bo število žrtev še naraslo.

Serija hudih prometnih nesreč
Na postaji Once se stekajo medkrajevni, primestni in mestni železniški promet. Postaja je tudi vozlišče z dvema progama podzemne železnice. V prometu na območju argentinske prestolnice se je sicer v zadnjih letih pripetilo že več hudih nesreč. Tokratna nesreča se je zgodila le pet mesecev po zadnji večji nesreči v Buenos Aieresu, v katero so bili vpleteni dva vlaka in avtobus, pri čemer je umrlo 11 ljudi.

Huda železniška nesreča v Argentini