V več mestih v Srbiji v pričakovanju novega poplavnega vala pozno popoldne krepijo obrambo. Narasle vode naj bi dosegle Beograd in Obrenovac. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V več mestih v Srbiji v pričakovanju novega poplavnega vala pozno popoldne krepijo obrambo. Narasle vode naj bi dosegle Beograd in Obrenovac. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Orašje
Pogled na mesto Orašje v Bosni in Hercegovini. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Obrenovac
Evakuacijsko središče v Obrenovcu. Foto: EPA
Srbska vojska pomaga pri evakuaciji prebivalcev Obrenovca. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Samo v Velenju so člani organizacije Adra Slovenija v soboto zbrali za en kombi pomoči, ki jo bodo poslali v Bosno in Hercegovino ter Srbijo. "Resnično smo ganjeni, ker so ljudje tako zelo pripravljeni pomagati," so ob tem poudarili. Foto: Adra Slovenija
V Adri Slovenija so sporočili, da so gasilci PGD-ja Prevalje in PGD-ja Bleiburg v nedeljo zjutraj do zbirnega mesta v Velenju pripeljali tri kombije pomoči. Foto: Adra Slovenija
Slovenci pomagajo prizadetim ob ujmi
Poplavni val se približuje Beogradu

Razmere v Obrenovcu, beograjski občini, 36 kilometrov oddaljeni od središča Beograda, spominjajo na kataklizmo, poroča dopisnica RTV Slovenija Marta Razboršek. Razmere naj bi se vendarle malo izboljšale, poroča b92.net. Kot so sporočili iz štaba za izredne razmere v Beogradu, se je raven vode znižala za pol metra, zaradi česar bo evakuacija hitrejša. A obstaja strah, da bo narasla reka Sava, ki poplavlja na Hrvaškem in v BiH-u, znova poplavljala.

Čeprav je vodja urada za izredne razmere Predrag Marić v soboto dejal, da do končanja evakuacije v Obrenovcu ne bodo sporočali številk o žrtvah, je srbski premier Aleksandar Vučić sporočil, da so v Obrenovcu našli 12 trupel.

"Stanje je katastrofalno in veliko je netočnih informacij, kot je ta, da so zrušene stolpnice. To ni res, zrušila se je ena enonadstropna hiša," je Vučić pojasnil svojo odločitev, da javnosti vendarle sporoči število žrtev. Dejal je še, da je žrtev veliko, a manj, kot so sprva predvidevali. Predtem je bilo uradno število mrtvih v Srbiji pet.

Prebivalci se "do nadaljnjega"ne bodo mogli vrniti v domove
Vhod v Obrenovac je še vedno onemogočen, evakuacija prebivalcev poteka še naprej, v mesto pa so vendarle prispele cisterne s pitno vodo. Policija v mesto spušča le reševalne enote, prebivalcem pa so sporočili, da se v svoje domove "do nadaljnjega" ne bodo mogli vrniti.

Poleg Obrenovca, ki je popolnoma pod vodo - ponekod je voda dosegla že drugo nadstropje stavb -, sta najbolj ogroženi mesti Šabac in Sremska Mitrovica, kjer so si začasno oddahnili, saj so nasipi zdržali nov poplavni val, v Beogradu ga s strahom še čakajo.


Govorice: Voda med hišami nosi tudi trupla

Reševanje je vso noč potekalo v popolni temi, do ujetih prebivalcev pa reševalci pridejo po naključju. Prenosni telefoni v mestu nimajo signala, reševalne ekipe o pogrešanih obveščajo svojci, ki jim je uspelo prebiti na varno. Čeprav informacij o žrtvah ni, je med Obrenovčani vse več govoric, da med zalitimi hišami voda nosi številna trupla in da je že spodkopala temelje številnih hiš. Obrenovca, ki je imel 80.000 prebivalcev, ni več. Tudi uradno stališče je podobno: gre za najhujše uničenje kakega srbskega mesta po 2. svetovni vojni.

Za zdaj so evakuirali 20 tisoč ljudi, več kot 3.000 jih je našlo zatočišče v Beogradu, kjer je prostora še za 2.000 brezdomcev. Za zdaj je oskrba z električno energijo, predvsem po zaslugi 19-članske slovenske ekipe, ki prečrpava vodo v termoelektrarni Kolubara v Obrenovcu, razen na poplavljenih območjih brezhibna. Oddelek za izredne razmere, Rdeči križ in drugi, ki pomagajo, pa še vedno prosijo za pomoč v vodi, hrani, zdravilih in obleki.

Pridnih rok ne manjka. Pozivu na pomoč pri gradnji obrambnih nasipov pri hidroelektrarni Kostolec se je odzvalo preveč prostovoljcev, ki so se na pot podali sami, z avtomobili, in tako otežujejo delo reševalcem.

Med prvimi na pomoč tudi Slovenci
Na srbski poziv na pomoč se je odzvala tudi Evropska unija, pri reševanju množično pomagajo Rusi, helikopterje je v Srbijo poslala tudi evropska civilna misija Eulex, s severa Kosova je v Srbijo prispel slovenski helikopter Kforja, usposobljen za nočno reševanje, v Srbiji pa pri reševanju od zgodnjih jutranjih ur pomaga tudi šest slovenskih motornih čolnov.

BiH: Ogroženih več kot milijon ljudi
Razmere so kritične tudi v Bosni in Hercegovini, narasle vode naj bi odnesle najmanj 20 življenj. Številne prebivalce so morali evakuirati, ogroženih je več kot milijon ljudi. Potem ko so pred dvema dnevoma to storili že v Federaciji BiH, so v soboto izredne razmere razglasili še v celotni Republiki srbski, kjer so narasle vode močno prizadele že več kot 20 občin.

Poplave ogrožajo predvsem kraje ob narasli Savi, še posebej Bosanski Šamac in Bijeljino. Prebivalstvo so začeli evakuirati tudi v Brčkem. V Doboju in Maglaju, ki sta še vedno pod vodo, se je mogoče premikati le s čolni in nimajo niti elektrike niti pitne vode. V številnih delih države varnost ogrožajo še zemeljski plazovi.

Direktor policijske uprave v Republiki srbski Gojko Vasić je v soboto zvečer potrdil, da je umrlo najmanj 16 ljudi. Dejal je, da jih je največ, devet, umrlo v Doboju, ki je bil skoraj tri dni odrezan od sveta. Mediji sicer poročajo o najmanj 20 smrtnih žrtev.

Poplave premikajo minska polja
Center za odstranjevanje min Bosne in Hercegovine po poročanju Al Džazire opozarja prebivalstvo, da obstaja verjetnost premikanja nekaterih minskih polj in oznak nevarnosti min na nekaterih poplavljenih območjih.

Izredne razmere tudi na Hrvaškem
Zaradi nadaljnjega naraščanja Save so v soboto razglasili izredne razmere tudi v brodsko-posavski županiji na vzhodu Hrvaške. V kraju Županja je Sava na več mestih prebila nasipe, zato so tamkajšnje oblasti ukazale evakuacijo nekaterih krajev.

Vabljeni k ogledu videoreportaže in fotografij. Video ni v slovenščini.

Slovenci pomagajo prizadetim ob ujmi
Poplavni val se približuje Beogradu