Kennedyja so položili k zadnjem počitku. Foto: Reuters
Kennedyja so položili k zadnjem počitku. Foto: Reuters
Edward Kennedy
Od Edwarda Kennedyja so se na spominski maši poleg sorodnikov in prijateljev poslovili skoraj vsi vidnejši ameriški politiki.politiki Foto: Reuters
Slovo
Žalne slovesnosti v bostonski knjižnici se je udeležilo ogromno ljudi. Foto: Reuters
Barack in Michele obama
Zakonca Obama sta bila ob smrti senatorja Kennedyja zelo pretresena. Foto: Reuters

Kennedyja so pokopali na vojaškem pokopališču Arlington v ameriški zvezni državi Virginija v bližini Washingtona, in sicer ob bratih Robertu in Johnu F. Kennedyju, ki je poleg Howarda Williama Tafta edini predsednik, pokopan na Arlingtonu. Dolgoletni demokratski senator iz Massachusettsa, ki je umrl pri 77 letih, je med letoma 1951 in 1953 služil v oboroženih silah, zato je upravičen do pokopa na Arlingtonu.

Slovo od senatorja je potekalo tri dni. Začelo se je v četrtek, ko so na družinskem posestvu v Hyannis Portu v Massachusettsu organizirali mašo za ožje družinske člane, nato pa so njegovo krsto odpeljali v Boston. Na poti se mu je poklonilo na tisoče ljudi.

Množično slovo v bostonski knjižnici
Pred pogrebom, ki bo v ožjem krogu, je bila žalna slovesnost v predsedniški knjižnici v Bostonu, ki so se je udeležili tudi nekdanji predsedniki Jimmy Carter, Bill Clinton in George Bush ter zdajšnji predsednik Barack Obama, poleg njih pa še številni drugi vidni ljudje iz ameriške politike. Od senatorja so se poslovili tudi podpredsednik Joe Biden, senatorji John McCain, Orrin Hatch, John Kerry in Christopher Dodd ter njegova nečakinja Caroline Kennedy, hčerka nekdanjega predsednika Johna F. Kennedyja.

Obama: Prijazen in nežen heroj
Spominska maša za senatorja je potekala v baziliki Naše gospe večne pomoči v delavskem predelu Bostona. To cerkev so za slovo od Kennedyja izbrali zato, ker je senator pogosto molil v njej, ko se je njegova hči Kara bojevala z rakom na možganih. Glavni govornik na maši je bil predsednik Obama.

"Poznal sem ga kot kolega, kot mentorja, predvsem pa kot prijatelja," je dejal predsednik in pokojnega Kennedyja označil za "največjega zakonodajalca našega časa" ter "prijaznega in nežnega heroja". "Bil je duša demokratske stranke in lev ameriškega senata," je o strankarskem kolegu in velikem podporniku med predsedniško kampanjo povedal Obama.

Spomnil je tudi na številne tragedije, ki so prizadeli Kennedyje, ameriško politično dinastijo. "Ta niz dogodkov bi strl manjšega človeka, a ne Teda Kennedyja. Njegova prožnost in dober humor sta ga vodila skozi več bolečine in tragedije, ki ju večina od nas ne pozna."

Spoštovan v vseh krogih
Edward Kennedy je bil spoštovan politik tako med demokrati kot tudi med republikanci, spoštovanje svojih političnih nasprotnikov pa si je pridobil predvsem s svojim neutrudnim prizadevanjem za pravice "navadnih" ljudi, predvsem za vsem dostopno zdravstveno zavarovanje. Kennedyjeva dobra lastnost je bila, da se je znal pogovoriti z nasprotniki, poskrbel pa je tudi zato, da so bili sprejeti potrebni zakoni, zato bi ga Obama potreboval zdaj, ko je tik pred potrditvijo zdravstvene reforme v senatu.

Po smrti Edwarda Kennedyja ni opaznega dediča družinskega žezla. Po smrti najstarejšega brata Josepha Kennedyja, ki je umrl med drugo svetovno vojno, je na čelo družine stopil kasnejši predsednik John F. Kennedy, ki pa je umrl nasilne smrti. Nasledil ga je Robert Kennedy, ki je prav tako umrl nasilne smrti, ostal pa je Edward, ki si je možnost postati predsednik ZDA zapravil zaradi nesreče julija leta 1969.

Žaluje vsa Amerika
Smrt zadnjega vidnejšega predstavnika rodbine Kennedy in enega najvplivnejših senatorjev v ameriški zgodovini je izzvala žalost in izraze sožalja po vsem svetu. Ameriški predsednik Obama je dejal, da Kennedyjeva smrt pomeni konec pomembnega poglavja v ameriški politični zgodovini.