Prva letala z letalonosilke Charles de Gaulle so poletela proti Siriji in Iraku. Foto: Reuters
Prva letala z letalonosilke Charles de Gaulle so poletela proti Siriji in Iraku. Foto: Reuters
David Cameron in Francois Hollande
Cameron je prepričan, da bi morala v napadih na Islamsko državo v Siriji sodelovati tudi Velika Britanija, in si bo prizadeval, da bodo to potrdili tudi poslanci. Foto: Reuters
Cameron bo predlagal sodelovanje v napadih na IS

Francija je v vzhodno Sredozemlje poslala letalonosilko Charles de Gaulle in okrepila operacijo proti IS-ju v Iraku in Siriji. Z letalonosilke so že vzletela prva z bombami oborožena letala rafale. Letalonosilka je francoske zmogljivosti okrepila s 26 bojnimi letali, od tega je 18 letal rafale in osem letal super etendard. Obenem premore letalonosilka še dve radarski letali, na njej pa je 1.900 članov posadke.

Konec tedna so napade proti IS-ju okrepile tudi ZDA z zavezniki. V Siriji so uničili 283 vozil in eno mesto zbiranja nafte, je sporočila koalicija. V nedeljo je koalicija izvedla 19 napadov v bližini 11 iraških mest in 14 v bližini petih sirskih mest.

Cameron predlagal pridružitev koaliciji
Francoski predsednik Francois Hollande in britanski premier David Cameron sta se zavzela za okrepitev protiterorističnih ukrepov po terorističnih napadih v Parizu. Cameron je v Parizu začel niz sestankov, ki jih je Hollande napovedal po napadih v Parizu, kjer je umrlo 130 ljudi, 352 ljudi pa je bilo ranjenih. Po srečanju je britanski premier dejal, da je prepričan, da bi morala Velika Britanija sodelovati v koaliciji držav, ki napadajo Islamsko državo v Siriji, in napovedal, da bo parlamentu predlagal, naj odobri zračne napade v Siriji, kar so britanski poslanci v preteklosti sicer že zavrnili.

"Še ta teden bom v parlamentu predstavil obsežno strategijo za boj proti Islamski državi," je na novinarski konferenci po koncu sestanka povedal Cameron in dodal, da podpira akcijo predsednika Hollanda v Siriji in da je prepričan, da bi morala enako storiti tudi Velika Britanija. "Lahko naredimo več v boju proti grožnji tujih borcev, ki se vračajo, a bo to zahtevalo evropski napor," je še povedal Cameron in Franciji v uporabo ponudil britanskega letalskega oporišča na Cipru ter pomoč pri točenju goriva v zraku.

Cameron je dodal tudi, da sta se s Hollandom dogovorila za okrepljeno obveščevalno sodelovanje, Hollande pa je znova ponovil, da bo Francija okrepila zračne napade na skrajno islamsko skupino v Siriji in sodelovala z drugimi evropskimi državami v prizadevanjih za preprečitev napadov, kot so se zgodili v Parizu.

Francoski predsednik in britanski premier sta po pogovorih skupaj obiskala še koncertno dvorano Bataclan v središču Pariza, kjer se je zgodil eden izmed napadov 13. novembra.


Hollande po svetu išče zaveznike

Francoski predsednik si po napadih prizadeva za oblikovanje širše koalicije v boju proti Islamski državi in se bo ta teden po Cameronu srečal še z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, nemško kanclerko Angelo Merkel in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Še danes bo Hollande v Elizejski palači sprejel še predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

Med vzroki vojne v Siriji tudi suša
Britanski prestolonaslednik princ Charles je za Sky News dejal, da med razloge za vojno v Siriji sodi tudi dolgotrajna suša: "Obstajajo zelo očitni dokazi, da je eden izmed glavnih vzrokov za to grozoto v Siriji dejansko suša, ki je trajala pet ali šest let." Hudo sušo v Siriji je z aktualnim konfliktom povezalo že nekaj znanstvenikov v svojih raziskavah. "Šele v zadnjih letih je Pentagon začel to opažati," pravi Charles, ki se že nekaj časa zavzema za zaščito okolja in se bo 30. novembra udeležil odprtja mednarodne podnebne konference Združenih narodov, ki bo v Parizu.

Suša je v Siriji vodila v pomanjkanje vode, prizadela poljščine in živino, posledično pa dvignila ceno hrane in ob neustrezni kmetijski politiki sirske vlade prisilila okoli 1,5 milijona prebivalcev v selitev s podeželja v že tako prenatrpana mesta. V raziskavi znanstvene revije Proceedings of the National Academy of Sciences je suša med letoma 2006 in 2009 prispevala velik delež k socialni krizi, ki se je sprevrgla v nemire in pozneje v državljansko vojno.

Ruska letala v dveh dneh zadela 472 ciljev
Rusija je sporočila, da so njena letala v zadnjih dveh dneh zadela 472 ciljev Islamske države. Uničili naj bi približno 1.000 tovornjakov z nafto. 80 od teh so jih razstrelili v bližini mesta Rake, ki velja za središče Islamske države. Uničili so tudi naftno skladišče in rafinerijo. Rusija je napade okrepila pretekli teden, potem ko so ugotovili, da je rusko potniško letalo nad Sinajem strmoglavilo zaradi bombe, ki jo je nastavila Islamska država.

Cameron bo predlagal sodelovanje v napadih na IS