V Franciji je bilo samo novembra prijetih 43 ljudi, ki jih oblasti sumijo priprav na teroristični napad. Foto: Reuters
V Franciji je bilo samo novembra prijetih 43 ljudi, ki jih oblasti sumijo priprav na teroristični napad. Foto: Reuters

Osumljenci so stari med 29 in 37 let, z njihovo aretacijo pa so "preprečili dolgo načrtovan teroristični napad na naših tleh", je povedal francoski notranji minister Bernard Cazeneuve.

Minister je še dodal, da je bil od sedmerice prijetih le eden, znan francoskim obveščevalcem. Prijeti osumljenci so francoski, maroški in alžirski državljani, je dejal. Preiskavo, v okviru katere so prijeli sedmerico, je protiteroristični oddelek notranjega ministrstva vodil več kot osem mesecev, je pojasnil minister. Zdaj nameravajo ugotoviti vloge oziroma naloge vseh prijetih in to, ali so imeli za cilj izvesti sočasne napade na različnih krajih v Franciji.

"Teroristična grožnja na naših tleh še nikoli ni bila tako velika," je poudaril Cazeneuve. Ob tem je dodal, da ničelnega tveganja ni mogoče zagotoviti, in "kdor koli to trdi, laže francoskemu ljudstvu".

V pripravljenosti zaradi strahu pred terorizmom so trenutno še posebej v Strasbourgu, kjer bo v petek vrata odprl tradicionalni božični sejem. Lokalne oblasti so sicer javnost na začetku novembra obvestile, da bo prireditev, ki vsako leto pritegne dva milijona obiskovalcev, odpadla, če bodo obstajale resne grožnje terorističnega napada.

Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da bi lahko prijeti osumljenci načrtovali napad na strasbourški božični sejem. Božični sejem v Strasbourgu je v preteklosti že bil tarča teroristov. Francoske oblasti so decembra 2000 tako preprečile napad z eksplozivnimi sredstvi, ki ga je pripravljala neka alžirska skupina.

Podaljšanje izrednih razmer
Francija je samo novembra prijela 43 osumljencev, ki naj bi se pripravljali na teroristični napad, v letu 2016 pa je bilo v povezavi s tem aretiranih 418 ljudi. "Vse to je preprečilo napade in tragedije," je delo organov pregona pohvalil notranji minister. Francoske oblasti so po novembrskih terorističnih napadih v Parizu uvedle izredne razmere, ki bodo po besedah premierja Manuela Vallsa zaradi teroristične grožnje najverjetneje še podaljšane, poroča rt.com.