Francoske muslimanke protestirajo proti domnevni diskriminaciji. Foto: EPA
Francoske muslimanke protestirajo proti domnevni diskriminaciji. Foto: EPA

Minister je v sporočilu za javnost zapisal, da se je za ta korak odločil, potem ko so med preiskavo in intervjujem ugotovili, da je moški svojo ženo silil v nošenje burke. S tem ko ji je kratil svobodo gibanja z odkritim obrazom, je zavrnil načela sekularizma in enakosti med spoloma.
Odločitev ministra sodi v okvir prizadevanj francoske vlade, ki želi prepovedati ali omejiti nošenje burk. V ta namen namerava marca pripraviti predlog zakona, ki bo po besedah premierja Francoisa Fillona uvedel čim obsežnejšo in učinkovitejšo prepoved nošenja burk. Fillon je prejšnji petek že zaprosil najvišje sodno telo v državi za pomoč pri pripravi zakonodaje.
Praksa v neskladju s francoskimi vrednotami
V Franciji živi največja muslimanska manjšina v Evropi, po podatkih notranjega ministrstva pa naj bi v državi burke nosilo le okoli 1.900 žensk.
Pravosodna ministrica Michele Alliot-Marie je januarja dejala, da muslimanom, ki žene silijo v nošenje burk, ne bi smeli dati državljanstva. Najvišje francosko sodišče je že leta 2008 potrdilo zavrnitev podelitve državljanstva Maročanki, ki je nosila burko, ker njena "radikalna" praksa islama ni v skladu s francoskimi vrednotami.