Delež francoskih muslimank, ki nosijo burko oz. njeno arabsko različico, je izjemno majhen. Foto: EPA
Delež francoskih muslimank, ki nosijo burko oz. njeno arabsko različico, je izjemno majhen. Foto: EPA
Burka v ožjem pomenu izvira iz afganistanske tradicije in prekriva celo odprtino za oči z dodatno tančico. Foto: EPA
Za prepoved je tudi Fadela Amara, zagovornica pravic muslimanskih žensk v Sarkozyjevi vladi. Foto: EPA

Pobudnik zakona je parlamentarni vodja Sarkozyjeve vladajoče francoske stranke UMP Jean-François Copé, ki je s tem na kratko končal mučno šestmesečno razpravo o burkah. Zakonski predlog je že razdelil desnico in levico ter razjezil predsednika Nicolasa Sarkozyja.
Po Copéjevem predlogu bi začele veljati do 750 evrov denarne kazni za vsakogar, ki bi se v javnosti pojavil "s popolnoma zakritim obrazim". Izjeme bi dopuščale nošnjo obraznih tančic ob "tradicionalnih, prazničnih priložnostih", kot denimo za karnevale. Še strožje kazni bi uvedli za moške, ki "silijo" svoje žene ali hčerke, da nosijo tančice, ki pokrivajo celo telo.
Strankarski kolega spodbija Sarkozyja
Predlog prihaja v času, ko skuša predsednik Sarkozy zajeziti porast protislamističnih čustev v Franciji, ki jih je sprožil njegov oktobrski poziv po "razpravi o nacionalni identiteti". V ponedeljek je dejal, da ne vidi nobenega razloga za zakonodajo o prepovedi burk. Na srečanju s parlamentarnimi člani svoje desnosredinske stranke UMP je predlagal le, da bi morali sprejeti resolucijo, po kateri bi burko razglasili za nasprotno francoski tradiciji svobode in zakonom o ženskih pravicah.
Copé, vodja močne UMP-jeve večine v spodnjem domu parlamenta, se je kljub temu odločil za zakon o popolni prepovedi burke. Gre za zadnje v vrsti kljubovalnih dejanj Copéja, ki se vidi kot Sarkozyjev naslednik.
"Varnost in pravice žensk"
Glavna opozicijska stranka, Parti Socialiste, je dejala, da sicer "popolnoma nasprotuje burki", ki da je "zapor za ženske", a je po razgreti dveurni razpravi izjavila, da bi bila pravna prepoved "kontraproduktivna" in "oportunistična". Potrebo po prepovedi je presenetljivo zavrnil celo veteranski vodja desnice Jean-Marie Le Pen, češ da obstoječa francoska zakonodaja že prepoveduje maske na javnih krajih.
A Copé lahko najverjetneje kljub temu računa na podporo večine poslancev tako iz svoje stranke kot tudi opozicije z leve. Copé meni, da je prepoved potrebna zaradi varnostnih pomislekov - postaviti se po robu skrajnim oblikam islama, pa tudi zaradi "dolžnosti do zaščite in spoštovanja pravic žensk".
Zmerni islamisti proti burki
Razpravo o burki - in če temeljno nasprotuje francoskim republikanskim zavezam svobodi in enakosti - je sprožil komunistični član parlamenta junija lani. Nekateri politični veterani levice zamisel o prepovedi podpirajo. Na strani prepovedi je tudi Fadela Amara, levičarska zagovornica pravic muslimanskih žensk, ki je vstopila v Sarkozyjevo vlado leta 2007 kot ministrica za urbani razvoj.
Večina zmernih muslimanskih voditeljev je zgolj ostro kritiziralo burko, a so bili mnenja, da gre za tako omejen pojav v Franciji, da je zakonodaja nepotrebna in bi znala odtujiti zmerne muslimane.
Lani objavljena raziskava francoske agencije za notranjo varnost je pokazala, da je žensk, ki nosijo celotelesno tančico, v Franciji le okoli 2.000 - med 1.500.000 francoskimi muslimankami. Večina teh žensk je starih pod 30 let. Bile so pod vplivom skrajnih oblik islama; znaten odstotek predstavljajo v islam spreobrnjene Francozinje.