Palestina je kljub izraelski okupaciji realnost in jo priznava 70 odstotkov držav sveta, a z zelo redkimi izjemami na Zahodu: zadnja, ki je imela dovolj oklevanja je bila lani oktobra Švedska. Foto: Reuters
Palestina je kljub izraelski okupaciji realnost in jo priznava 70 odstotkov držav sveta, a z zelo redkimi izjemami na Zahodu: zadnja, ki je imela dovolj oklevanja je bila lani oktobra Švedska. Foto: Reuters

Če dogovora o popolni vzpostavitvi in priznanju Palestine ne bo, bo uradni Pariz čez leto in pol enostransko priznal polno državnost Palestine. Podrobnosti diplomatskih prizadevanj znotraj Steklene palače v New Yorku je kot prvi javnosti razkril francoski dnevnik Figaro.

Resolucija bo pripravljena po uradnem dogovoru z Iranom
Pritiski na Izrael in na njegovega največjega zaveznika ZDA se tako stopnjujejo, pomemben cilj resolucije v oblikovanju pa je obuditev mirovnega procesa med Izraelom in Palestino, ki je že vrsto let na mrtvi točki. A ob odkritju pomembne do zdaj zakrite diplomatske ofenzive je Figaro poudaril, da se resolucija v Varnostnem svetu ZN-a najbrž ne bo znašla pred uradnim koncem pogajanj med Iranom in šesterico svetovnih sil glede vprašanja iranskega jedrskega programa.

Dvomi o Netanjahujevi podpori dvema državama
Francija je podobno resolucijo o popolnem priznanju državnosti Palestine že pripravljala pred časom, zdaj pa je kot stalna članica našla pomembno zaveznico v nestalni članici Varnostnega sveta Novi Zelandiji. Po volilni zmagi desničarskega Benjamina Netanjahuja so se številne zahodne države javno vprašale o predanosti in resnični želji Izraelcev, da privolijo v rešitev judovsko-palestinskega spora s polno vzpostavitvijo dveh držav.

"Ne podpiram rešitve z eno državo - ne verjamem, da je to lahko rešitev. Podpiram vizijo dveh držav za dva naroda - demilitarizirano palestinsko državo, ki bo priznavala judovsko državo," je zagotovil Netanjahu ob nedavnem srečanju z "zunanjo ministrico" Evropske unije Federico Mogherini.

70 odstotkov držav že priznava Palestino
Palestino priznava večina sveta - 135 držav od 193 članic Združenih narodov in za dobro mero še Vatikan, a pri tem gre skoraj izključno za države Latinske Amerike, Afrike in Azije, medtem ko se zahodnousmerjene države še niso odločile za celostno priznanje državnosti Palestine, saj Izrael in ZDA spretno zavlačujejo in izigravajo mednarodno skupnost.