Sarkozy je bil predsednik Francije od leta 2007 do leta 2012. Foto: EPA
Sarkozy je bil predsednik Francije od leta 2007 do leta 2012. Foto: EPA

"Sem kandidat za predsednika svoje politične družine," je na svojem profilu na Facebooku zapisal 59-letni Sarkozy, ki se je iz politike umaknil po porazu na predsedniških volitvah leta 2012, na katerih je zmagal socialist Francois Hollande.

S tem je končal več mesece trajajoča ugibanja o tem, ali se vrača na politično prizorišče ali ne. Poznavalci že napovedujejo, da je to le prvi korak in da Sarkozy načrtuje kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2017.

Mesto predsednika države je moral sicer Sarkozy leta 2012 zapustiti po le enem petletnem mandatu. Po Valeriu Giscardu d'Estaingu je bil tako prvi francoski predsednik, ki mu ni uspelo dobiti še drugega mandata.

Juppe največji tekmec
Novega vodjo zdaj opozicijskega UMP-ja bodo izbirali konec novembra, svojo kandidaturo pa je že napovedalo več vidnih članov stranke. Med njimi je župan Bordeauxa in nekdanji premier Alain Juppe, ki je vsaj do danes doslej veljal za glavnega favorita.

"Po dolgem premisleku sem se odločil, da francoskemu narodu ponudim novo politično izbiro, saj nisem mogel ostati opazovalec glede na situacijo, v kateri se je znašla Francija, glede na uničenje politične debate in vztrajanje razpok v opoziciji," je pojasnil Sarkozy.

"Francijo preveč ljubim" in ne morem gledati, kako so "moji rojaki prisiljeni izbirati med današnjo brezupno situacijo in napovedi izolacije brez izhoda", je zapisal.

Sarkozy bo svoj ponoven vstop v politiko verjetno skrbno načrtoval in premišljeno izvedel. A njegovo ime se omenja v številnih korupcijskih aferah in je predmet več preiskav, trenutno pa je proti njemu vložena ena obtožnica zaradi suma korupcije.