Sodišče je prisluhe Sarkozyju odredilo aprila lani. Foto: EPA
Sodišče je prisluhe Sarkozyju odredilo aprila lani. Foto: EPA

Prisluhi Sarkozyju pa so razkrili, da je nekdanji predsednik dobival zaupne informacije s sodišča, zaradi česar se je znašel v novi preiskavi, je poročal francoski časopis Le Monde.

Eden izmed visokih javnih uslužbencev je Sarkozyja zalagal z dokumenti v primeru obtožb, da je zlorabil bogato dedinjo L'Oreala Liliane Bettencourt in z zvijačo iz nje iztisnil podporo za volilno kampanjo leta 2007.

Čeprav so bile obtožbe umaknjene, pa si Sarkozy še naprej prizadeva, da bi prišel nazaj do dnevnikov iz predsedniškega obdobja, ki so bili zaseženi v preiskavi, saj bi lahko dokazali njegove tesne stike s poslovnežem Bernardom Tapiejem, ki je obtožen korupcije.

V letih, ko je bil Sarkozy predsednik, mu je namreč država v arbitraži izplačala 400 milijonov odškodnine.

Javni tožilec, ki sicer ni sodeloval v primeru Bettencourt, imel pa je dostop do tajnih sodnih dokumentov, naj bi Sarkozyjevega odvetnika Thierryja Herzoga skrivaj obveščal, v katero smer glede teh dnevnikov se nagiba kasacijsko sodišče, ki je odločalo o njihovem vračilu.

V zameno naj bi ga Sarkozy podprl pri imenovanju na udoben položaj v Monaku. Preiskovalci zdaj preučujejo, ali je Sarkozy poskušal tožilcu vrniti uslugo in mu priskrbeti položaj v Monaku, ki sta ga tako Sarkozy kot njegov odvetnik obiskala v februarju.

Herzog je že ocenil, da gre za politično motivirano zaroto proti njegovemu klientu, in izrazil zaskrbljenost, ker Sarkozyju najverjetneje še vedno prisluškujejo.