Kardinali so papeževi najtesnejši sodelavci. Foto: EPA
Kardinali so papeževi najtesnejši sodelavci. Foto: EPA
Papež Frančišek
Papež je večkrat pozval k revni in skromni Cerkvi. Foto: EPA

"Kardinal vstopi v cerkev in ne na dvor. Izogibajmo se vsakršnim za dvor značilnim navadam in obnašanju, kot so spletke, opravljanje in favoriziranje," je dejal papež pri nedeljski maši, kjer je sodelovalo 18 od 19 novih kardinalov, ki jih je umestil v soboto. Eden izmed kardinalov se maše ni udeležil zaradi bolezni. Pri procesiji pred začetkom bogoslužja je sodelovalo tudi preostalih 150 kardinalov, ki so se udeležili štiridnevnega konzistorija.

Frančišek je v svojem prvem letu papeževanja svoje najožje sodelavce že večkrat pozval, da se ne obnašajo kot razred privilegirancev in se vedejo primerno svojim položajem. Osemletno papeževanje njegovega predhodnika Benedikta XVI. je bilo namreč zaznamovano z intrigami in spodrsljaji, ki so bili odraz neučinkovite vatikanske birokracije in spletk, ki so bolj kot na skromno cerkev spominjale na kraljevi dvor.

Sobotno imenovanje kardinalov je bilo prvo od začetka Frančiškovega pontifikata marca lani. Od 19 novih kardinalov jih ima pravico sodelovanja na volitvah za morebitnega novega papeža 16, saj so trije starejši od 80 let. Število tistih kardinalov, ki lahko sodelujejo pri izbiranju novega papeža, se je zdaj zvišalo na 122.

"Tisti, ki imajo službe vodenja, pridiganja, podeljevanja zakramentov, se ne smejo imeti za lastnike posebnih moči, za gospodarje, ampak morajo služiti skupnosti in ji pomagati, da bo z veseljem hodila po poti svetosti," je papež pozneje dejal v nagovoru več tisoč vernikov, ki so se zbrali na Trgu svetega Petra.

Papež sam dal zgled
O spletkah in korupciji za vatikanskimi zidovi je javnost obširneje izvedela pred dvema letoma, ko je osebni strežnik Benedikta XVI. medijem razkril zaupne papeževe dokumente, v katerih je bilo mogoče prebrati o brezbrižnem zapravljanju denarja, spletkarjenju in prerekanju med vodilnimi cerkvenimi dostojanstveniki.

Kardinalom, ki papežu pomagajo pri vodenju 1,2 milijarde vernikov po vsem svetu, je Frančišek v prvem letu na čelu Rimskokatoliške cerkve sam dal najboljši zgled, saj se je odrekel razkošju in pridigal skromnost, kar se med drugim kaže tudi v izbiri njegove namestitve. Namesto v apostolski palači namreč živi v vatikanskem Domu svete Marte skupaj z drugimi škofi in duhovniki. Naokoli se vozi v fordu focusu in ne v razkošnem vozilu.

Sobotne umestitvene slovesnosti se je udeležil tudi Benedikt XVI., ki je s svojim presenetljivim odstopom februarja lani tlakoval pot do izvolitve Frančiška. To je bilo prvič, da sta oba skupaj sodelovala pri bogoslužju. Nove kardinale je papež pozval k enotnosti med seboj in z njim, ko mu svetujejo in pomagajo pri vodenju Cerkve.