Leonarda Dibrani trenutno živi v Kosovski Mitrovici. Foto: EPA
Leonarda Dibrani trenutno živi v Kosovski Mitrovici. Foto: EPA

Dobrodošla je nazaj, ampak sama.

Francois Hollande
Dijaški protesti v Franciji
"Kje je država človekovih pravic?" se sprašuje francoska mladina, zgrožena ob deportacijah šolajočih se pribežnikov. Foto: EPA
Dijaški protesti v Franciji
"Ne izgonom" je bil slogan, ki je v petek odmeval po ulicah Pariza, kjer je več tisoč dijakov in študentov zasedlo trg Bastilja. Foto: EPA

Leonardo Dibrani, ki je z družino med obravnavo njihove prošnje za azil v Franciji živela štiri leta, so iz mesta Levier na vzhodu Francije izgnali na začetku meseca. Potem ko so oblasti zavrnile njihovo prošnjo za azil, je družina zaprosila za pravico prebivanja v Franciji na podlagi predpisa, ki omogoča družinam s šolajočimi se otroki, ki so v državi nezakonito že več kot pet let, da pridobijo stalno prebivališče. A tudi to prošnjo so zavrnili.

Vladna preiskava je ugotovila, da je bil izgon 15-letnice in njene družine na Kosovo zakonit. Kljub temu poročilo preiskave navaja, da bi lahko policija, ki je dekle pred deportacijo prijela na šolskem avtobusu, pri ravnanju izkazala boljšo presojo. "Odločitev za izvedbo deportacije družine Dibrani je bila skladna s trenutno zakonsko ureditvijo," je ugotovila preiskava, katere izsledki so bili objavljeni na spletni strani ministrstva.

Predsednik Hollande je v odzivu na izsledke preiskave dejal, da lahko dekle zaradi okoliščin vloži prošnjo in se vrne v Francijo, da konča šolanje. A ob tem je poudaril, da je vabilo namenjeno samo njej, in ne njeni družini.

Dekle je že dejalo, da se brez družine ne želi vrniti v Francijo. "Ne bom zapustila svoje družine. Nisem edina, ki hodi v šolo. Tukaj so še moji bratje in sestre," je dejala.

Izgon razdelil tudi vladajoče socialiste
Deportacija je v državi sprožila kritike, več tisoč francoskih dijakov pa je proti izgonu Dibranijeve in 19-letnega Armenca Khatchika Kachatryana protestiralo na ulicah. Razdelila je tudi vladajoče socialiste. Medtem ko francoski predsednik Francois Hollande molči, se je oglasila njegova partnerica Valeri Trierwiller in pod vprašanje postavila ravnanje z deklico. Veliko vladajočih poslancev je zahtevalo tudi odstop notranjega ministra Manuela Vallsa.

Večina kritik je letela na način, kako je policija postopala pri izgonu. 15-letnico so namreč prisilili, da je zapustila avtobus, poln njenih sošolcev, s katerimi je bila na šolskem izletu. Zatem so jo skupaj z mamo ter petimi brati in sestrami izgnali na Kosovo. Njenega očeta so izgnali že dan prej. Policija je sicer z namenom, da družino izžene, pred tem zjutraj obiskala njihov dom, a ugotovila, da je najstnica prespala pri prijateljici, s katero sta skupaj odšli na izlet.

Francoska zakonodaja prepoveduje ukrepanje proti mladim, medtem ko so v šoli ali njeni bližini, in kot ugotavlja preiskava, se policija ni zavedala posledic, ko se je odločila posredovati med šolskim izletom. Čeprav avtobus ni bil blizu šole, pristojne oblasti niso izkazale "potrebne razsodnosti", še ugotavlja preiskava in predlaga spremembo zakona, tako da bi ta prepovedoval tovrstno posredovanje med poukom.

Romi na Kosovu nepriljubljena manjšina
Leonardin oče Resat Dibrani je poročilo vlade že označil za "katastrofo". Napovedal je, da bodo nadaljevali prizadevanja za vrnitev v Francijo, češ da so njegovi otroci na Kosovu tujci. Oče je tudi priznal, da je lagal francoskim oblastem, češ da je celotna družina s Kosova. V resnici se je v tej nemirni pokrajini rodil le on, žena in otroci pa so rojeni v Italiji.

Ob tem številni opozarjajo, da so Romi nezaželeni na Kosovu, saj jih je večinsko albansko prebivalstvo med vojno v pokrajini imelo za sodelavce srbskih sil. Ob Natovi zmagi in prevzemu oblasti albanskih upornikov so bili tako ravno Romi ob Srbih največje žrtve preganjanj.

Dobrodošla je nazaj, ampak sama.

Francois Hollande