Sarkozy načrtuje ukinitev nekaterih davčnih olajšav, ki so koristile predvsem bogatim. Foto: EPA
Sarkozy načrtuje ukinitev nekaterih davčnih olajšav, ki so koristile predvsem bogatim. Foto: EPA
Christophe de Margerie
Med podpisniki je tudi vodja Totala Christophe de Margerie. Foto: EPA

Poziv je bil objavljen na spletnih straneh tednika Le Nouvel Observateur, med drugim sta ga podpisala dedinja kozmetičnega imperija L'Oreal Lilliane Bettencourt in prvi človek naftnega velikana Total Christophe de Margerie.

Podpisniki, ki so sledili pozivu ameriškega milijarderja Warrena Buffeta k povišanju davkov za bogate Američane, so se zavzeli za "poseben prispevek", ki bi veljal za premožnejše, a brez tega, da bi jih prisilil k odhodu iz Francije v davčne oaze.

"Zavedamo se, da sta nam francoski sistem in evropsko okolje, v katerega smo vpeti in za katerega upam, da ga bomo pomagali ohraniti, dala veliko," so bogati Francozi zapisali v pozivu.

Po besedah Gillesa Carreza, člana parlamentarnega odbora za proračun iz vladajoče stranke UMP, bi davek v višini dveh odstotkov za tiste, ki letno zaslužijo več kot milijon evrov, prizadel okoli 30.000 posameznikov in v državno blagajno prinesel okoli 300 milijonov evrov.

Težave s proračunom
V poskusu obvladovanja proračunskega primanjkljaja je francoski predsednik Nicolas Sarkozy sprva načrtoval, da bi prihodnje leto v državno blagajno prinesel dodatne tri milijarde evrov z ukinitvijo davčnih olajšav.

Sarkozy, ki ga aprila prihodnje leto čakajo predsedniške volitve, želi do leta 2014 proračunski primanjkljaj spraviti pod 4,6 odstotka z letošnjih 5,7 odstotka.

"Ko primanjkljaj v javnih financah in pričakovanja povečanja javnega dolga ogrožajo prihodnost Francije in Evrope in ko vlada vse prosi za solidarnost, se nam je zdelo nujno, da tudi sami nekaj prispevamo," so še zapisali podpisniki peticije.