V Franciji je več sto mošej. Foto: Reuters
V Franciji je več sto mošej. Foto: Reuters
Manuel Valls
Valls se zavzema za strožje ukrepe pri financiranju mošej. Foto: Reuters

V pogovoru za časopis Le Monde je Valls priznal, da je bila napaka, da je bil eden izmed džihadistov, ki sta ta teden izvedla napad na severu Francije in v cerkvi ubila duhovnika, do začetka sojenja izpuščen na prostost z elektronsko zapestnico.

Ker francoskim oblastem v zadnjem letu in pol ni uspelo preprečiti treh večjih terorističnih napadov, sta Valls in notranji minister Bernard Cazeneuve pod vse večjim pritiskom in kritikami.

Dejstvo, da je eden izmed napadalcev v cerkvi, 19-letni Adel Kermiche, čakal na sojenje za kazniva dejanja, povezana s terorizmom, in dobil elektronsko zapestnico, pomeni, da morajo sprejeti drugačen pristop, za vsak primer posebej, je dejal Valls. Ob tem je sicer poudaril, da v tem primeru odgovornosti ne gre pripisovati sodnikom.

Valls meni, da mora Francija vzpostaviti nov odnos z islamom. "Moramo na novo nastaviti in izumiti nov odnos z islamom v Franciji," je dejal in dodal, da je odprt za zamisel, da bi začasno prepovedali financiranje gradnje mošej iz tujine. Zavzel se je tudi, da bi se imami, ki delujejo v Franciji, izobraževali v tej državi, in ne drugje.

V povezavi z napadom v Normandiji je francoska policija prijela sirskega prosilca za azil. Po navedbah policijskih virov je bil Sirec prijet v bližini begunskega centra v pokrajini Allier v osrednjem delu države, kjer je drugi napadalec Abdel Malik Nabir Petitjean s svojimi starši živel štiri leta do leta 2012.

Dunaj izročil domnevna sodelavca napadalcev iz Pariza
Avstrijske oblasti so Franciji izročile domnevna pripadnika iste celice skrajne skupine Islamska država, ki je novembra lani v Parizu izvedla teroristični napad, v katerem je umrlo 130 ljudi. Alžirca in Pakistanca, ki naj bi v Evropo prispela skupaj z begunci, so aretirali decembra v Avstriji.

Po navedbah tožilstva avstrijske in francoske oblasti verjamejo, da sta neimenovana moška, stara 29 in 35 let, do Grčije potovala skupaj z dvema moškima, vpletenima v pariški teroristični napad. Tam so Alžirca in Pakistanca pridržali za 25 dni, ker sta imela ponarejena sirska potna lista.

Ko so ju izpustili, sta konec novembra prispela v Salzburg, kjer ju je policija 10. decembra aretirala v enem izmed begunskih centrov. Francija je zaprosila za njuno izročitev, čemur je sodišče v Salzburgu pritrdilo na začetku julija.

"Oba osumljenca sta zapustila državo," je v sporočilu zapisalo tožilstvo. Pred tem je že aprila sporočilo, da preiskujejo sume, da je bil Pakistanec vpleten v napade v indijskem mestu Mumbaj leta 2008, v katerih je umrlo 166 ljudi.