Malezijska vlada je 23. marca prejela nove satelitske posnetke Indijskega oceana, na katerih je vidnih 122 objektov, ki bi morda lahko bili deli letala. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Malezijska vlada je 23. marca prejela nove satelitske posnetke Indijskega oceana, na katerih je vidnih 122 objektov, ki bi morda lahko bili deli letala. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Indijski ocean
Območje iskanja je izredno obsežno. Foto: Reuters
Peking
Nekateri svojci kitajskih potnikov so prepričani, da jim Malezija prikriva resnične podatke o usodi letala. Foto: Reuters

Malezijski minister za promet Hišamudin Husein je na novinarski konferenci sporočil, da je na posnetkih francoskega satelita z dne 23. marca opaziti 122 predmetov, od katerih največji meri 23 metrov v dolžino.

To so četrti satelitski posnetki južnega dela Indijskega oceana, na katerih so opazili predmete, ki bi bili lahko povezani s pogrešanim malezijskim letalom.

Medtem kitajski ladji skupaj iščeta dva metra veliko morebitno razbitino letala, ki jo je opazilo izvidniško letalo.

Iskanje letala poteka na odročnem območju južnega Indijskega oceana okoli 2.500 kilometrov jugozahodno od avstralskega mesta Perth, kjer naj bi se glede na analizo prejšnjih satelitskih podatkov končal let MH370.

S svojimi letali in ladjami v iskanju sodeluje šest držav - ZDA, Japonska, Kitajska, Južna Koreja, Nova Zelandija in Avstralija, ki koordinira iskalno akcijo.

Avstralski premier Tony Abbot je dejal, da delajo vse, kar je mogoče pri iskanju boeinga 777-200, ki je z 239 ljudmi na krovu izginilo 8. marca, ko je iz Kuala Lumpurja poletelo proti Pekingu.

V torek so morali iskalno akcijo začasno prekiniti zaradi poslabšanja vremenskih razmer, vendar se je v sredo iskanje nadaljevalo. Novo poslabšanje vremena pričakujejo v naslednjih 36 urah.

"Dolžni smo družinam, dolžni smo zaskrbljenemu svetu, da naredimo vse, da bi našli razbitine in rešili uganko neverjetno nesrečnega poleta," je dejal Abott in dodal, da so pripravljeni pomagati družinam potnikov na letalu.

Bes jeznih svojcev
Na letalu je bilo 153 potnikov iz Kitajske, 38 iz Malezije, sedem iz Indonezije, šest iz Avstralije, pet iz Indije, štirje Francozi, trije Američani, po dva potnika iz Nove Zelandije, Ukrajine, Kanade in Irana ter po en potnik iz Rusije, Tajvana in Nizozemske.

V torek je več deset svojcev kitajskih potnikov protestiralo pred poslopjem malezijskega veleposlaništva v Pekingu in zahtevalo več informacij o izginulem letalu.

Protestirali so, potem ko je malezijski premier Nadžib Razak dejal, da je analiza satelitskih podatkov pokazala, da je letalo strmoglavilo v južni del Indijskega oceana.

Neznano dno oceana
Območje, kjer so ta teden opazili dva neznana kosa, ki bi bila lahko povezana z letalom, preiskuje avstralska vojaška ladja. Na poti je tudi kitajska polarna ladja in še dve kitajski ladji.

Tudi če bodo na morju našli razbitine, bi po mnenju strokovnjakov iskanje lahko preteklo še več mesecev ali celo let, da bi odkrili samo letalo in črne skrinjice, poroča BBC, ki navaja oceanografa Davida Ferreiro z britanske univerze Reading, ki je dejal, da je le malo znanega o morskem dnu v tem delu oceana.

"Veliko več vemo o površju Lune kot o morskem dnu v tem delu Indijskega oceana," je dejal Ferriero.