V četrtek so se dela ustavila v 16 od 19 francoskih jedrskih elektrarn. Foto: EPA
V četrtek so se dela ustavila v 16 od 19 francoskih jedrskih elektrarn. Foto: EPA
Francija
Zaradi stavk v rafinerijah je ponekod motena oskrba z gorivom. Foto: EPA
Francijo hromijo stavke, sindikati izgubljajo podporo
Francija spet v primežu stavk

Stavki zaposlenih pri francoskih železnicah so se pridružili tudi zaposleni na pariški podzemni železnici. Dela so ustavili tudi v večini jedrskih elektrarn. Ponekod so zaradi stavk v rafineriji še vedno težave pri oskrbi z gorivom. A kljub temu vlada in največji sindikat CGT še vedno ostajata vsak na svojem bregu.

Nikamor ne moremo. To se mora nehati.
Kot poroča dopisnica RTV-ja Erika Štular, je v četrtek vozila le polovica regionalnih in nekaj več hitrih vlakov. Na železnicah stavkajo tako zaradi reorganizacije družbe kot tudi zaradi reforme delovne zakonodaje, ki omogoča lažje zaposlovanje in odpuščanje ter večjo možnost dogovarjanja o pogojih dela na ravni podjetja.

A sindikati zaradi kaosa v prometu izgubljajo prej večinsko podporo javnosti. "Divje je. Nikamor ne moremo, to se mora nehati," je dejal eden izmed nezadovoljnih Parižanov. Nekaj olajšanja je prinesel umik napovedane stavke kontrolorjev letenja konec tedna. Po raziskavah revije Le Figaro kar 60 odstotkov vprašanih meni, da sindikat CGT zlorablja pravico do stavke.

Sindikati se bojijo zmanjšanja pravic
Predlog reforme trga, ki omogoča lažje zaposlovanje in odpuščanje delavcev, je v preteklih mesecih na ulice francoskih mest zvabil več sto tisoč protestnikov. Reformi najbolj nasprotujejo sindikati, ki se bojijo, da se bodo zmanjšale pravice zaposlenih za določen čas, in študentske organizacije, ki dvomijo, da bo prinesla nova delovna mesta za mlade.

Cilj vlade je zmanjšati brezposelnosti pod 10 odstotkov
Kritiki menijo tudi, da bo reforma v bistvu koristila le delodajalcem, malo pa bo naredila v boju proti brezposelnosti. Francoska vlada na drugi strani zatrjuje, da želi z reformo sprostiti preveč tog trg dela in zmanjšati visoko brezposelnost, ki vztraja pri okoli desetih odstotkih. Kljub grožnjam sindikatov, da bodo stavke "sabotirale" tudi evropsko prvenstvo v nogometu, ki se v Franciji začne 10. junija, pa francoska vlada reforme ne namerava umakniti. Za dodaten pritisk na vlado pa je poskrbel sindikat pilotov letalske družbe Air France, ki je pozval k stavki prav v prvem tednu prvenstva, to je med 11. in 14. junijem.

Francijo hromijo stavke, sindikati izgubljajo podporo
Francija spet v primežu stavk