Chirac je Parizu županoval med letoma 1977 in 1995. Foto: EPA
Chirac je Parizu županoval med letoma 1977 in 1995. Foto: EPA

Sojenje so prekinili, da bodo pravosodne oblasti lahko preverile, če primer še ni zastaral, kar trdi odvetnik enega izmed Chiracovih soobtoženih.

Glavni sodnik Dominique Pauthe je ob začasni prekinitvi sojenja napovedal nadaljevanje procesa za "okoli 20. junija". Pauthe je še dodal, da je proces začasno ustavil, da bo primer preučilo prizivno sodišče, slednje pa lahko Chiracov primer preda tudi ustavnemu sodišču. Celoten proces bi lahko trajal več mesecev.
Sojenje je bilo prekinjeno, potem ko je odvetnik enega izmed devetih Chiracovih soobtožencev poudaril, da je primer že zastaral. Poleg tega je poudaril, da ne bi smeli združiti dveh zadev v istem sojenju. Sodišče naj bi se sicer še danes odločilo, ali bo drugi del sojenja Chiracu zaradi konflikta interesov lahko potekal po napovedih.
Delovna mesta za privržence?
V sodni zadevi proti Chiracu se temu predvsem očita, da je kot nekdanji francoski predsednik v 90. letih prejšnjega stoletja med županovanjem 28 privržencem svoje stranke Zbor za republiko (RPR), predhodnici zdajšnje vladajoče Unije za ljudsko gibanje (UMP), priskrbel delovna mesta in jih tako uvrstil na plačilni seznam pariške mestne hiše, čeprav so v resnici delali predvsem za RPR.

Chirac je Parizu županoval od leta 1977 do 1995, nato pa je v letih 1995-2007 kot francoski predsednik užival imuniteto pred kazenskim pregonom. A obtožbe o nezakonitem financiranju njegove politične stranke, zaradi katerih je že bil na pogojno kazen obsojen tudi zdajšnji zunanji minister Alain Juppe, so ga na koncu vendarle dohitele.