Bolnišnica v Amstettnu, kjer so v psihiatrični oskrbi Elisabeth in njenih pet otrok, medtem ko je Kerstin na intenzivnem oddelku. Foto: EPA
Bolnišnica v Amstettnu, kjer so v psihiatrični oskrbi Elisabeth in njenih pet otrok, medtem ko je Kerstin na intenzivnem oddelku. Foto: EPA
Josef Fritzl
73-letnega Fritzla so mediji zaradi njegovega gnusnega početja poimenovali pošast, njegov dom pa hiša groze. Foto: EPA
Fritzlova grozodejstva se razkrivajo

Dva tedna zatem, ko so jo sprejeli v bolnišnico, je Kerstin še vedno v kritičnem stanju, in če umre, bodo njenega okrutnega očeta obtožili umora iz malomarnosti, so dejali zdravniki.

Fritzl je kar 24 let v skrivnih prostorih kleti svoje hiše spolno zlorabljal svojo hčer Elisabeth, ki mu je rodila sedem otrok. En otrok je umrl takoj po rojstvu, njegovo truplo pa je Fritzl zažgal v pečici.

Trije otroci so živeli pri Fritzlu in ženi, ki sta jih posvojila potem, ko so se znašli na pragu njune hiše. Zdaj je jasno, da je Fritzl svojo hčer prisilil, da je napisala pismo, v katerem je svoje starše prosila, da posvojita in poskrbita za njene otroke, potem ko je sama postala ujetnica skrivnostne sekte.

Mati moledovala za hčer
Preostali trije otroci - Kerstin, 18-letni Stefan in 5-letni Felix - so vse svoje življenje preživeli skupaj z materjo Elisabeth v dobro izoliranih kletnih prostorih in niso nikoli videli dnevne svetlobe. Prav življenje v nemogočih razmerah je krivo za njihov slabo zdravstveno stanje, ki je posledica pomanjkanja vitaminov in oslabljenega imunskega sistema.

Ko je pred kratkim Kerstin hudo zbolela, je Elisabeth nekaj dni prosila Fritzla, preden se jo je usmilil in bolno hčer odpeljal v bolnišnico, kjer se je začela razpletati grozljiva zgodba. Vse od prihoda v bolnišnico je Kerstin v komi in zdravniki so povedali, da so ji odpovedale ledvice zaradi oslabljenega imunskega sistema.

Razkriti novi Fritzlovi zločini
Na dan je prišlo, da je bil Fritzl pred 40 leti obsojen zaradi posilstva in je bil zaradi tega leto in pol v zaporu. Pozneje naj bi še najmanj dvakrat poskušal izvesti posilstvo, medtem ko je bil enkrat prijet zaradi eksibicionizma.

Ko se je socialna služba odločala o prošnji za posvojitev treh otrok, ni vedela za spolne delikte, saj so bili ti izbrisani iz njegove kartoteke v skladu z avstrijskimi zakoni, ki skušajo tako pomagati k rehabilitaciji nekdanjih obsojencev.

G. V.

Fritzlova grozodejstva se razkrivajo