Jedrska elektrarna v Fukušimi je bila močno poškodovana v potresu in cunamiju marca leta 2011. Foto: EPA
Jedrska elektrarna v Fukušimi je bila močno poškodovana v potresu in cunamiju marca leta 2011. Foto: EPA

Nacionalni jedrski regulator (NRA) je oceno uhajanja radioaktivne vode zvišal s prve na tretjo stopnjo, kar na mednarodni lestvici za ocenjevanje jedrskih dogodkov pomeni "resen incident" z izpostavljenostjo sevanju, ki "desetkrat presega dovoljeno letno mejo za delavce".

Gre za najvišje ocenjeni incident od začetka krize v elektrarni, ki sta jo marca 2011 prizadela potres in cunami. Najvišjo, sedmo, stopnjo na lestvici sta si doslej prislužila le jedrska nesreča v isti elektrarni pred dvema letoma in jedrska nesreča v Černobilu pred četrt stoletja.

Družba Tepco, ki upravlja Fukušimo, je sporočila, da se uhajanje vode nadaljuje, prav tako jim še ni uspelo ugotoviti njegovega vzroka. Bistvenih sprememb v ravni sevanja zunaj elektrarne medtem niso zaznali.

Trenutno odstranjujejo zemljo, kontaminirano z vodo iz rezervoarja, hkrati pa iz slednjega črpajo preostalo vodo. "Delamo vse, da se kontaminacija ne bi širila na območja zunaj elektrarne, vključno z morjem," je dejal predstavnik Tepca.

Niz incidentov
V jedrski elektrarni so zaznali niz incidentov, povezanih z uhajanjem radioaktivnih snovi. Japonska vlada je na začetku avgusta ocenila, da iz poškodovane elektrarne v morje prek podtalnice dnevno izteče okoli 300 ton kontaminirane vode.

Dobri dve leti in pol po jedrski nesreči je sicer v prefekturi Fukušima še naraslo število tam živečih otrok z rakom ščitnice. Kot je danes poročala televizija NHK, so ga pri preiskavi otrok, ki so bili v času nesreče mlajši od 18 let, odkrili še pri šestih. Število otrok s tovrstnim rakom se je tako povzpelo na 18.

Še 25 drugih naj bi poleg tega imelo katero izmed drugih oblik raka. Junija jih je imelo raka 15.

Da med rakom in jedrsko nesrečo dejansko obstaja vzročna povezava, je sicer po navedbah pristojnih zdravstvenih oblasti še prezgodaj trditi.

Fukušima vse bolj nevarna
Fukušima vse bolj nevarna