Junija se bodo po zunanjih ministrih srečali še voditelji držav G8. Foto: EPA
Junija se bodo po zunanjih ministrih srečali še voditelji držav G8. Foto: EPA
Južna Koreja
Južnokorejski vojak na straži blizu demilitariziranega območja. Foto: Reuters

Srečanje zunanjih ministrov najrazvitejših držav na svetu je uvod v vrh skupine G8, ki ga bo letos junija gostila Velika Britanija. Glavna tema vodij diplomacij osmih držav sta bili Severna Koreja s svojimi grožnjami in Sirija, ki se že dve leti utaplja v državljanski vojni.

"Najostreje obsojamo nadaljnji razvoj jedrskega orožja in programa balističnih izstrelkov v Severni Koreji", so v sklepni izjavi zapisali ministri in samovoljni režim v Pjongjangu opozorili, da bo še bolj osamil že tako mednarodno najbolj izolirano državo.

Tretji jedrski poskus, ki ga je Pjongjang izvedel 12. februarja, in dve izstrelitvi rakete lani "resno spodkopavajo stabilnost regije, ogrožajo obete za trajni mir na Korejskem polotoku in ogrožajo mednarodni mir in varnost", navaja izjava.

Severnokorejske oblasti so zunanji ministri ZDA, Francije, Nemčije, Italije, Velike Britanije, Japonske, Kanade in Rusije pozvali, naj se vzdržijo nadaljnjih provokacij.

Več pomoči, a nič orožja
Zaradi nasprotovanja Rusije skupini G8 ni uspelo obsoditi režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, so pa opozorili na vse več žrtev konflikta v Siriji in mednarodno skupnost pozvali h krepitvi humanitarne pomoči nemirni državi, kjer je v dveh letih konflikta umrlo okoli 70.000 ljudi in svoje domove zapustilo več kot milijon beguncev.

Potrdili so podporo posebnemu odposlancu mednarodne skupnosti za Sirijo Lakhdarju Brahimiju, obe strani v konfliktu pa so pozvali k spoštovanju človekovih pravic.

Države G8 so še posebej posvarile pred uporabo kemičnega orožja. To bi namreč po besedah ministrov zahtevalo "resen mednarodni odgovor".

Ministri so se ob robu dvodnevnega zasedanja srečali tudi s predstavniki sirske opozicije, a pri tem vprašanju niso našli skupne točke. Vse države članice skupine G8 obsojajo dejanja predsednika Al Asada, razen trdne zaveznice sirskega režima Rusije. Poleg tega pa so na dan prišli sveži dokazi o domnevnih povezavah sirskih upornikov s teroristično mrežo Al Kaida, kar zahodne države spravlja v še večjo zadrego, kako ukrepati.

Predstavniki upornikov, združeni v Sirski nacionalni koaliciji (SNC), pritiskajo za čim več humanitarne pomoči, a je ameriški državni sekretar John Kerry poudaril, da se mora opozicija najprej bolje organizirati. Prošnje sirske opozicije glede oboroževanja upornikov so znova naletele na gluha ušesa.

Na londonskih pogovorih so razpravljali tudi o vnovičnih propadlih pogovorih o iranskem jedrskem programu. Teheran ves čas vztraja, da želi jedrsko energijo proizvajati v miroljubne namene, zahodne države pa na to gledajo sumničavo, saj menijo, da želi razviti jedrsko orožje. Ministri so si vzeli čas tudi za razpravo o stanju v Mjanmaru in Somaliji ter varnosti v virtualnem svetu in spolnih zlorabah v oboroženih spopadih.