Severnokorejska vojska naj bi bila pripravljena na spopad. Foto: EPA
Severnokorejska vojska naj bi bila pripravljena na spopad. Foto: EPA
Kaesong
Kompleks Kaesong so vzpostavili leta 2004, v 123 južnokorejskih podjetjih pa je zaposlenih približno 53.000 severnokorejskih delavcev. Foto: EPA
Severna Koreja še grozi

"V primeru vojne ne želimo, da bi bili tujci, ki živijo v Južni Koreji, poškodovani," je uradni Pjongjang zapisal v izjavi, ki jo je objavila severnokorejska tiskovna agencija KCNA. "Razmere na Korejskem polotoku se približujejo termo-jedrski vojni," so še zapisali v izjavi, s katero so vse tuje organizacije, podjetja in turiste pozvali k umiku iz Južne Koreje.

Pjongjang je predstavnike tujih veleposlaništev v Severni Koreji že prejšnji teden obvestil, da jim po 10. aprilu ne bodo mogli več zagotavljati varnosti, zato naj se iz države umaknejo.

Japonska se pripravlja na morebitni napad
Medtem je Japonska v strahu pred morebitno izstrelitvijo severnokorejske rakete namestila pritiraketno obrambo na tri točke v okolici Tokia. Raketni sistem Patriot so namestili v okrožju Ičigaja ter v predmestjih Asaka in Narašino. Za tako potezo se je Japonska odločila, potem ko so tako ZDA kot Južna Koreja opozorile, da bi se lahko Pjongjang pripravljal na novo provokativno potezo.

Japonsko obrambno ministrstvo je že v ponedeljek sporočilo, da je svojim oboroženim silam ukazalo, naj sestrelijo vsak izstrelek, ki bi iz Severne Koreje letel proti njihovemu ozemlju.

Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da si Kitajska ne želi kaosa na Korejskem polotoku, ob tem pa je tiskovni predstavnik dodal še, da se Kitajska noče postavljati na nobeno stran, saj bi to le še poslabšalo razmere.

V Kaesong niso spustili svojih delavcev
Severna Koreja je popolnoma ustavila tudi sodelovanje v skupnem industrijskem kompleksu Kaesong. Potem ko je severnokorejsko vodstvo v ponedeljek sklenilo, da bodo delavce umaknili, ker Južna Koreja žali dostojanstvo njihove države, v kompleks, ki ga deli z Južno Korejo, ni spustila nobenega svojega delavca več.

Južnokorejska predsednica Park Geun-hye je v odzivu na severnokorejsko potezo dejala, da Severna Koreja s tem dejanjem uničuje svojo kredibilnost kot država, kjer se lahko dela in posluje. "Investicije so povezane z določenimi pričakovanji rezultatov in zaupanja, a ko se dogajajo tako grobe kršitve mednarodnih pravil in obljub, kot je v primeru zaprtja Kaesonga, nobena država ne bo več investirala v Severni Koreji," je še dodala.

Kompleks Kaesong so vzpostavili leta 2004, v 123 južnokorejskih podjetjih pa je zaposlenih približno 53.000 severnokorejskih delavcev. To je bil še edini simbol sodelovanja med obema Korejama, v preteklosti pa nobena od strani ni pustila, da bi politične napetosti pretirano vplivale na delovanje kompleksa, ki je bil ključen vir deviz za Severno Korejo.

Pjongjang ne varčuje z besedami
Vse od severnokorejskega jedrskega poskusa 12. februarja se razmere na Korejskem polotoku zaostrujejo. Pjongjang vse od uvedbe novih sankcij mednarodne skupnosti proti režimu pod taktirko Kim Džong Una rožlja z orožjem in napoveduje vojno ZDA in Južni Koreji. Grozi celo z uporabo jedrskega orožja.

Severna Koreja še grozi