Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 8 glasov Ocenite to novico!
Sigmar Gabriel
Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je že prispel na Kitajsko, kjer bo z gostitelji razpravljal predvsem o rešitvi severnokorejske krize. Foto: Reuters
Bombnik B-1B
Ameriški bombnik B-1B je z oporišča na Guamu odletel v Južno Korejo. Foto: Reuters

Dodaj v

Gabriel za pogajanja s Severno Korejo, ZDA pošiljajo bombnike

Le Drian: Sankcije edini način reševanja krize
18. september 2017 ob 16:19,
zadnji poseg: 18. september 2017 ob 17:20
Berlin - MMC RTV SLO, STA

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je za rešitev severnokorejske krize, ki so jo povzročili raketni in jedrski poskusi, predlagal neposredna pogajanja z režimom v Pjongjangu. V pogovore bi morale biti vključene tudi ZDA, Kitajska in Rusija.

Gabriel meni, da bi morale ZDA severnokorejskemu režimu ponuditi "druga varnostna zagotovila namesto jedrske bombe". Gabriel je v pogovoru za nemški časopis Bild opozoril, da severnokorejski voditelj Kim Džong Un "zagotovo ni nor". Po njegovem mnenju hladnokrvno sledi premišljeni strategiji: "Misli, da če bo imel jedrsko bombo, bo potem njegov režim varen, saj si mu nihče ne bo upal groziti."

Sankcije ne bodo učinkovale takoj
Nemški zunanji minister je še opozoril, da bo trajalo še nekaj časa, preden bodo začele učinkovati zaostrene sankcije, ki jih je prejšnji teden sprejel Varnostni svet Združenih narodov. Pri tem je spomnil na Iran, kako sankcije vendarle lahko privedejo do uspešnega rezultata. Iran se je namreč v zameno za odpravo sankcij odpovedal svojemu jedrskemu programu, ki bi lahko vodil tudi v razvoj jedrskega orožja.

Gabriel je v nedeljo odpotoval v Peking, kjer bo v ospredju njegovih pogovorov s kitajskimi gostitelji prav severnokorejska kriza. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian pa je poudaril, da so sankcije edini način odgovora na severnokorejsko krizo. Pri tem je pred zasedanjem Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku opozoril, da je "reševanje" jedrskega sporazuma z Iranom nujno potrebno, da bi državam preprečili posedovanje in razvoj jedrskega orožja.

ZDA v Južno Korejo poslale strateške bombnike
Medtem pa so ZDA, največji nasprotnik režima v Severni Koreji, na vojaške vaje v Južno Korejo poslale strateške bombnike. Dva bombnika B1B in štiri večnamenska bojna letala F35B bodo skupaj z južnokorejskimi bojnimi letali preverili svoje zmogljivosti, so sporočili z obrambnega ministrstva v Seulu. V Seulu so letalske vaje opisali kot "del rednega urjenja za zadrževanje grožnje severnokorejskih raket in jedrskega programa". ZDA so sicer doslej že večkrat poslale svoje bombnike v Južno Korejo, da bi tako dokazale svoje zmogljivosti Severni Koreji. Tokratna eskadrilja naj bi sicer prišla z ameriških vojaških oporišč na Japonskem in otoku Guam. Po končanem urjenju v južnokorejskem zračnem prostoru naj bi se tja tudi vrnila.

Severna Koreja: Pospešili bomo jedrski program
Severnokorejsko zunanje ministrstvo pa je v odzivu na zadnje sankcije Varnostnega sveta ZN zapisalo, da "gre za najbolj pokvarjena, neetična in nečloveška dejanja. Povečan pritisk ZDA in njenih vazalov bo le še pospešil naša prizadevanja, da postanemo država z jedrskim orožjem."

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
gesan
# 18.09.2017 ob 17:48
Pri tem je pred zasedanjem Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku opozoril, da je "reševanje" jedrskega sporazuma z Iranom nujno potrebno, da bi državam preprečili posedovanje in razvoj jedrskega orožja.
........................................
............
Ni mi jasno, zakaj to ne velja za prav vse države!?!
Kako si lahko vzame za pravico, da sam poseduje to orožje, drugim ga pa prepoveduje!

TO ne pomeni nič drugega kot to, da sam lažeš, drugim pa najodločneje prepoveduješ, da lažejo.
Sicer pa, to ni nič novega v politiki!
Ramus
# 18.09.2017 ob 17:50
Dva bombnika B1B in štiri večnamenska bojna letala F35B bodo skupaj z južnokorejskimi bojnimi letali preverili svoje zmogljivosti, so sporočili z obrambnega ministrstva v Seulu. V Seulu so letalske vaje opisali kot "del rednega urjenja za zadrževanje grožnje severnokorejskih raket in jedrskega programa".

Ta letala nimajo nobene zmogljivosti za zadrževanje balističnih raket ampak so čisto razkazovanje vojaške moči,... Torej Trump in njegova kamarila še vedno vztraja pri taktiki zastraševanja in groženj, kar bo bodilo v samo še več napetosti - beri izstrelitev severnokorejskih raket.
boro007
# 18.09.2017 ob 18:09
Ameri pa pošiljajo bombnike, ja kaj pa drugega... Tokrat so vsaj transparentni...

Zgodba vredna Marjana Jermana... Jerman:"Zakaj ste pa soseda s kladivom po glavi?" odgovor: "Ker je on mene s sekiro."...

To se lahko konča le na en način...
WeeBay
# 18.09.2017 ob 16:44
"Rocket Man" je že najavil da bo dokončal svoj jedrski program in da ga ne bodo ustavile nobene sankcije. Mislim da je čas za pogovore.
Ivo Lola
# 18.09.2017 ob 18:31
Živela Demokratična ljudska republika Koreja!
bb33
# 18.09.2017 ob 18:06
@Ramus

# 18.09.2017 ob 17:50

Ta letala nimajo nobene zmogljivosti za zadrževanje balističnih raket ampak so čisto razkazovanje vojaške moči,... Torej Trump in njegova kamarila še vedno vztraja pri taktiki zastraševanja in groženj, kar bo bodilo v samo še več napetosti - beri izstrelitev severnokorejskih raket.


točno tako...
RJSlo
# 18.09.2017 ob 23:21
No ja. Kakšna pogajanja neki? Specialci naj pohopsajo debelinkota in ja nastanijo v Guantanamo.
genniuuss
# 18.09.2017 ob 20:58
včasih ne pomaga nič drugega kot, ene dve okol ušes,
zelo milo izraženo.
el CARTEL
# 18.09.2017 ob 20:23
glej no glej,
končno en pameten (nemški zunanji minister).
sicer so nemci desetletja lizali rit američanom, danes pa so končno dojeli, da se je bolje s kimom pogajati in mu zagotoviti,d a ZDA ne bo napadla (kim bi moral biti idiot, da bi to verjel, glede na izkušnje), kot pa gledati kako s. koreja dobi vojaško varnost.

medtem ameriak pošlje bombnike.
to bo prepričalo kima, da bo varen.

ne pozabimo, amerika je že izvajla zločine na korejskem polotoku, ko je z neselektivnim bombardiranjem uničila 18 od 22 največjih mest s. koreje.
korejci so očitno odločeni, da se jim še en pogrom ne bo zgodil. zato "najprej vojska"
izo
# 18.09.2017 ob 18:41
v oz pred severno korejo so že desetletja postavljena ameriška oporišča, rakete, vojaške vaje in vem ma kaj še vse. če mogoče kdo misli, da so oni zdej kr neankrat hrabro zeleteli dol "branit svet". pač rabijo novega diktatorja in vojno.
wta
# 18.09.2017 ob 20:44
@pripet

Na tvojo žalost bo ostalo samo pri željah. Posamezniki očitno sploh ne veste kakšne razsežnosti ima jedrska bomba. Eni resnično mislite, da bo z eno, dvem, tremi bombami Kim lahko zbrisal ZDA? Uničil bi kvečjemu dve ali tri mesta. 5% ameriškega ozemlja. Medtem pa bi nanj priletelo nekaj deset nukleark in od SK ne bi ostalo absolutno nič.
pripet
# 18.09.2017 ob 20:38
Verjamem, da bo SK še naprej uspešna pri razvoju raketnega in jedrskega orožja s katerim bo v primeru napada dosegla vsako ped zemlje terorističnih ZDA.
ZDA želim čimprejšnji propad, ker bi bilo to zelo pozitivno za ves planet.
wta
# 18.09.2017 ob 20:37
@Ramus

Ta letala nimajo nobenih zmogljivosti? Ta letala so specifično narejena za bombardiranje. Med drugim tudi z jedrskim orožjem.
izo
# 18.09.2017 ob 18:44
"Rocket Man" je že najavil da bo dokončal svoj jedrski program in da ga ne bodo ustavile nobene sankcije.

koga točno imaš v mislih? kdo že ima največ jedrskega orožja na svetu (lai pa vsaj medcelinskega dosega, tako v podmornicah, kot v bazah po evropi ipd) in kdo že je zadevo edini uporabil proti civilnemu prebivalstvu (da ne omenjam jedrskih poskusov, ki so zradirali ali dolgročno kontaminirali marsikateri del planeta)?

spet, dejmo po vatlih..
wta
# 18.09.2017 ob 21:06
Vsi, ki zagovarjate da se SK oboroži z jedrskim orožjem, eno vprašanje. Bi enako zagovarjali jedrsko orožje če bi se z njim oborožila Hrvaška? Ali Madžarska? Predstavljajte si kako je tistim Južnim Korejcem, ki so v dometu debelinkota. Tle ste pametni v zavetju Evrope. Bi rad videl kako bi svoje jezičine vrteli ko bi imela soseda jedrsko orožje uperjeno na vas 24/7, ki samo čaka na ukaz bajsa, da ga izstreli.
bajbajslo
# 18.09.2017 ob 20:46
...severnokorejski voditelj Kim Džong Un "zagotovo ni nor"...
...Misli, da če bo imel jedrsko bombo, bo potem njegov režim varen, saj si mu nihče ne bo upal groziti...


Dve izjavi Gabriela, ki si kontrirata v istem odstavku. Poleg tega ta minister zelo verjetno ni tak genialec mindreader, da bi vedel, kaj Rocket Man misli.
Za pogajanja se je spomnil pa vsaj deset let prepozno.
aparat-čik
# 18.09.2017 ob 18:09
Verejtno hoče Kim izsilit mirovni sporazum z južno sosedo. Ki pa ga druga stran ni voljna podpisat, kljub temu, da jo kinezi stalno vabijo na pogajanja.
aparat-čik
# 18.09.2017 ob 21:43
Bi rad videl kako bi svoje jezičine vrteli ko bi imela soseda jedrsko orožje uperjeno na vas 24/7, ki samo čaka na ukaz bajsa, da ga izstreli.

tam so specifične okoliščine, dve državi, ki sta uradno še vedno v vojni. Se kar strinjam z nemškim ministrom, atomsko hoče zato, ker če imaš vsaj 50 vodikovih imaš moč zahtevat tudi od velesil koncesije. In pa varnost, pred morebitnim napadom. Rešitev so pogajanja in mirovni sporazum.
mb128
# 18.09.2017 ob 18:05
Kako sem že nekje na netu prebral? Več kot bo sankcij več bo raket!
Pa saj je možno komunicirati na več načinov mar ne?!
borut-blas
# 19.09.2017 ob 09:25
medtem se amerika zadolžuje na sekundo 10 000 dolarjev, kar je približno toliko kot država potroši, torej živi od kreditov
severni korejci torej samo čakajo in amerika bo morda prej bankrotirala kot bodo sankcije prijele - očitno ima največ koristi od tega kitajska, li uzrjuje svoj položaj
smerika je propadla država, s trumpom ali brez
Kazalo