Uporniki so bučno proslavili zavzetje Tripolisa. Foto: EPA
Uporniki so bučno proslavili zavzetje Tripolisa. Foto: EPA
Tripolis
Skoraj vsa Libija je pod nadzorom uporniških sil. Foto: EPA
Lov na Gadafija
Libiji vračajo njena sredstva
Spopadi za Gadafijevo rojstno mesto

V nekaterih delih libijske prestolnice še vedno odmeva streljanje in ponekod se zvesti privrženci Moamerja Gadafija krčevito upirajo uporniškim silam, ki so si mesto pokorile v torek, ko so zavzele dobro utrjeno in obsežno Gadafijevo oporišče Bab al Azizija.

Libijska televizijska postaja Al Urba, zvesta Gadafiju, je predvajala zvočni posnetek njegovega govora, v katerem nagovarja prebivalce svojega rojstnega mesta Sirta. "Libija je za Libijce, ne za tuje agente, ne za imperializem, ne za Francijo, ne za Sarkozyja, ne za Italijo. Tripolis je za vas, in ne za tiste, ki se zanašajo na Nato," naj bi dejal Gadafi na najnovejšem posnetku in vsa libijska plemena pozval, naj iz države izženejo tuje agente. Svoje privržence je pozval, naj odidejo proti Tripolisu ter "očistijo" prestolnico upornikov, ki jih je označil za "podgane, križarje in nevernike". To je tretje sporočilo Gadafija, odkar so uporniki v torek zavzeli njegov kompleks v Tripolisu, za njim pa se je izginila vsaka sled.

Uporniki se spopadajo z Gadafijevimi lojalisti v soseski Abu Salim v Tripolisu, kjer naj bi se po njihovem prepričanju v tamkajšnjih stanovanjskih blokih skrivali tudi libijski voditelj in njegovi sinovi.

Druga dogajanja v Libiji.
- Uporniki naj bi v sredo zvečer prijeli pet Srbov, ki jih sumijo, da so bili Gadafijevi ostrostrelci. Srbsko veleposlaništvo takih informacij nima.
- Štiri italijanske novinarje, ki so jih ugrabile Gadafiju zveste sile, so osvobodili.
- Arabska liga je sporočila, da popolnoma podpira Prehodni nacionalni svet kot legitimnega predstavnika libijskega ljudstva.

Usoda Gadafija in njegove družine sicer ni znana, a uporniki so prepričani, da se dolgoletni ekscentrični libijski voditelj ne bo vdal zlahka, in so za njegovo prijetje celo razpisali 1,7 milijona dolarjev denarne nagrade, s katero želijo premamiti predvsem tiste znotraj ožjega kroga Gadafija, da mu obrnejo hrbet. Vodstvo upornikov je Gadafiju sicer ponudilo varen umik, če se odpove vodilnemu položaju.

V dobrih odnosih s petimi državami
Članica libijskega Prehodnega nacionalnega sveta Fatima Mahmud je za hrvaški časnik Večernji list izjavila, da bi Gadafi lahko zaprosil za azil v Čadu, Alžiriji, Venezueli, na Hrvaškem ali v Srbiji. "Po informacijah, ki jih imamo, bi lahko, če ne bo zajet ali ubit, lahko zaprosil za azil v petih državah, s katerimi ima do danes dobre odnose. Znano je, da te države, njihove oblasti ali močni politiki še danes komunicirajo z njim in mu svetujejo. Znano je, da je v dobrih odnosih s Srbijo in nekdanjim hrvaškim predsednikom Stjepanom Mesićem, ki mu je v imenu velikega prijateljstva ponudil pomoč," je dejala članica prehodnega sveta.

Nato pomaga z informacijami in opremo
Britanski obrambni minister Liam Fox je potrdil, da zveza Nato pomaga upornikom pri iskanju Gadafija in člane njegove družine tako z obveščevalnim podatki kot z opremo za iskanje. Pisanja dnevnika Daily Telegraph, da naj bi pri iskanju Gadafija in njegovih sinov v Libiji sodelovali tudi pripadniki specialne enote britanske vojske, ni želel komentirati.

Zaradi negotovih razmer se civilno prebivalstvo še naprej večinoma zadržuje znotraj svojih domov v upanju na čimprejšnji konec spopadov, saj že primanjkuje hrane, vode in zdravstvenih pripomočkov - tako za ranjence kot za obolele.

Od sobote je v spopadih za Tripolis po navedbah libijskega nacionalnega prehodnega sveta umrlo več kot 400 ljudi, medtem ko jih je bilo 2.000 ranjenih.

Pogovori za mirno rešitev
Če je Tripolis že skoraj popolnoma v rokah upornikov, pa Gadafijeve sile še vedno nadzorujejo njegovo rojstno mesto Sirta, ki leži okoli 450 kilometrov vzhodno od prestolnice, in Sabo na jugu, ki je oddaljena 650 kilometrov. Predstavniki upornikov so sporočili, da se v obeh krajih pogovarjajo s krajevnimi voditelji, da bi zagotovili miren razplet spopadov.

Mustafa Abdel Džalil, ki vodi Nacionalni prehodni svet, je sporočil, da nemudoma potrebujejo 2,5 milijarde finančne pomoči, da bi lahko izplačali svoje zaposlene in pokrili stroške humanitarne pomoči. Dolgoročno bodo potrebovali še več denarja, s katerim bodo morali obnoviti predvsem naftno infrastrukturo v državi.

Rim odmrznil del sredstev
Italija bo prihodnji teden odmrznila 350 milijonov evrov libijskega premoženja, shranjenega v italijanskih bankah, kar sicer ne predstavlja celotnega libijskega premoženja v italijanskih bankah. Italijanski premier Silvio Berlusconi se je z vodjo libijskih upornikov pogovarjal tudi o ustanovitvi italijansko-libijskega medvladnega odbora za sodelovanje. Ob obisku Berlusconija v ponedeljek v Bengaziju naj bi podpisali dogovor med italijansko naftno družbo Eni in libijskim prehodnim nacionalnim svetom.

Uporniki so tudi sporočili, da so začeli seliti svoj sedež iz Bengazija na vzhodu države, kjer se je začel upor proti Gadafiji, v prestolnico Tripolis, a so jim načrte prekrižali režimski borci, zato bo popolna preselitev izvedena šele prihodnji teden.

Lov na Gadafija
Libiji vračajo njena sredstva
Spopadi za Gadafijevo rojstno mesto